Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

6 trükk, hogy könnyebben álomba zuhanjunk

Hagyjunk fel a bárányszámolással.
2017. May 27.

A nehézkes elalvás, forgolódás másnapra zombivá tesz minket. „Ez valahogy saját befolyásunk alatt áll” – mondja Dr. W. Chris Winter, a The Sleep Solution: Why Your Sleep is Broken and How to Fix It írója. A fő oka annak, hogy az elalvás olyan kíméletlen lehet az, hogy túlságosan próbálkozunk. A következő tippekkel viszont könnyedén pihentető alvásban lehet részünk.

1.Ne próbáljuk túlságosan: Biztos mind tapasztaltuk már, hogy ha valamit nagyon akarunk, az nem történik meg, viszont amint feladjuk, sikerül. Winter szerint az alvással ugyanez a helyzet. Emlékeztessük magunkat, hogy az alvás pont olyan testi funkció, mint az éhség. A tested vagy kész aludni, vagy nem.

2.Le a villanyt: A fő energiaforrásunk a Nap, a testünk órája ahhoz igazodik. A naplementével elkezd emelkedni a melatonin (alvási ciklust beindító hormon) szintünk, ébredés előtt pár órával pedig ismét csökken. A Colorado Egyetem új tanulmányában kimutatta, hogy a fényben és készülékekben dús világunk megzavarja a ciklust. De könnyen visszaállíthatjuk a belső órát: elalvás előtt egy órával kerüljük a kék fényt, kapcsoljuk le a lámpákat.

3.Vegyünk egy forró fürdőt: A kortizolszintünk és a testhőmérsékletünk alvás alatt csökken. Így ha épp egy kád vízből/a zuhany alól mászunk ki, a testünk magától hűl. Ez a kortizolszint csökkenését utánozza, így álmosságot érzünk majd. Nem mellesleg remek relaxációs tevékenység.

4.Húzzunk zoknit: Nem csak szuper kényelmes érzés, de kutatás is igazolta, hogy segít az elalvásban. Hatására a láb bőrében tágulnak a véredények, ami segít hőt terjeszteni a test többi részébe, az agynak pedig jelzi, ideje aludni.

5.Hagyjuk magunkat elkalandozni: Ne azon kattogjunk, hogy miért nem tudunk aludni, hanem hagyjuk szárnyalni a képzeletünket. Olyan dolgokra gondoljunk, melyektől nem feszengünk, melyek nem bosszantanak fel. Winter azt tanácsolja, tervezzük el az álomvakációnkat, vagy fantáziáljuk egy remek randiról, mondjuk Ryan Goslinggal.

6.Csak lélegezzünk: A tudatos meditáció, melynek során a légzésünkre és a pillanatra figyelünk, segít felvenni a harcot az álmatlansággal, úgy, hogy csökkenti a stresszt és közben nem az aktuális problémákon rágódunk. A meditáció nem instant siker, gyakorlás kell, hogy elsajátítsuk és alkalmazni tudjuk lefekvés előtt is.

 

forrás: prevention.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A hosszú alvás utáni fáradtság oka

A hosszú alvás utáni fáradtság oka

Hétvégén könnyen túlaludhatjuk magunkat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!