
6 tipp, hogyan lehetsz igazán kreatív a konyhában
Improvizálás az, mikor tudod, hogy mit mivel lehet helyettesíteni, vagy egy már meglévő, szokványos receptet hogyan dobj fel egy különleges hozzávalóval. Rögtönözz! Ha ez a szó eddig megijesztett, itt az ideje gyakorolni.
Lehet, hogy a gyakorlás és az improvizálás egymásnak ellentétei, de hidd el, ahhoz, hogy jövőben mesterien rögtönözhess, sokat kell gyakorolnod.
Ezzel a módszerrel sokkal többet fogsz tudni kihozni magadból és az alapanyagokból. Ez azt is jelenti, hogy tudsz spórolni, és kevesebb ételt fogsz kidobni.
1. Képességek fejlesztése 
Minél több technikát, alapanyagot és ízkombinációt ismersz meg, annál könnyebben megy majd az improvizálás. Nem kell drága főzőtanfolyamra járni ahhoz, hogy megtanuld ezeket a képességeket. Egyszerűen csak lapozd fel a kedvenc receptmagazinodat, vagy olvasgasd a legnépszerűbb weblapokban, és lesd el a legtökéletesebb fogásokat, technikákat.
Ha kifejezetten a képességeidet szeretnéd fejleszteni, akkor nincs is jobb választás, mint egy főzőverseny, ahol minden szakács “menet” (főzés) közben sajátítja el a képességeket.
2. Töltsd fel a készleteket!
Bármilyen gyakorlott szakács vagy is, nehezen megy majd az esti főzőcske, ha a kamrád vagy a hűtőd üres. Bár az improvizálás része az is, hogy feltaláljuk magunkat a félig üres spájzban.
3. Gyakorolj egyedül!
Sose akkor gyakorold az improvizálást, ha vendégeket vársz, vagy ha nagyon éhes vagy. Válassz egy napot, amikor semmit sem kell csinálnod, nincs vesztenivalód és amikor senkit nem kell lenyűgöznöd a főztöddel. Általában egy szabad hétvége, délután vagy este a legalkalmasabb erre. Így garantáltan sok időd van a kísérletezésre és senki gyomra nem bánja majd.
4. Kezdd kicsiben!
Mielőtt egy egész receptnek nekiállnál, dolgozd ki a saját stílusod, akár egyetlen fűszer vagy zöldség használatával. Válassz egy alapanyagot, amit egyébként nem gyakran használsz, és próbálgasd egy héten keresztül, minél több ételben kipróbálni. Ha inspirációra van szükséged, nyiss meg egy receptoldalt, vagy csapj fel egy szakácskönyvet. Feszegesd az adott alapanyag és a saját határaidat is!
5. Cseréld ki!
Még egy szigorúan betartott recept főzésekor is előfordul, hogy a konyhában vesszük észre, hiányzik valami. Ilyenkor nagyon jól jön az improvizálás képessége. Készülj az ilyen pillanatokra tudatosan!
Menj el bevásárolni, és hagyj le szándékosan valamit a listádról. A darált hús például nagyon jól helyettesíthető gombával. Minél többször megcsinálod, annál nagyobb gyakorlatot szerzel abban, hogy mi mivel helyettesíthető.
6. Hajrá!
Teljesen mindegy, hogy veszel néhány hozzávalót a helyi piacon, vagy ragaszkodsz ahhoz, amit találsz otthon, az utolsó lépés, hogy megtanuld hogyan kell az improvizálásba fejest ugrani. Az az igazi, ha megtanulod, hogyan kell az egész folyamatot végigimprovizálni, útmutatás, recept nélkül, úgy, hogy csak a jól bevált képességeidet és a képzeletedet használod.
Figyelem! Ha most kezded a kísérletezést, válassz hálás alapanyagot, mint a paradicsom, rizs vagy a csirke. Ne ismeretlen zöldfűszereket, lencsét vagy májat.
Olyan alapanyagot keress, ami jók passzol nagyon sok ételhez és ízvilághoz, így több lehetőséget ad a kísérletezésre. Szagolj és kóstolj folyamatosan és ne aggódj, ha valami nem sikerül elsőre. Néha még a legjobbak is tévednek.
Forrás: www.thekitchn.com