Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

6 tipp, hogy otthonunk karácsonykor is ragyogjon

2018. december 12.

Az ünnepek előtt ránk törő stressz fő oka csupán annyi, hogy mindent az utolsó percre hagyunk. Pedig ha egy kicsivel korábban nekikezdünk az előkészületeknek, mindennel időben fogunk végezni. És ez egyaránt igaz az ajándékok beszerzésére, a menü megtervezésére és nem utolsósorban az otthonunk kitakarítására is.

 

Alapos szőnyegtisztítás

Érdemes a szokottnál gondosabban eljárni, plusz tisztítószereket bevetni, hiszen nincs is kiábrándítóbb, mint ünnepi ruhában ücsörögni piszkos szőnyegen a karácsonyfa alatt. Van egy tuti tippünk is, amely mellőz minden vegyi anyagot, ez pedig a szódabikarbóna. Szórjuk be a szőnyegünk teljes felületét, hagyjuk 2-3 órát hatni, majd alaposan porszívózzuk ki a szálakat.

 

Eldugott felületek

Ha 24-én látunk hozzá a takarításhoz, már csak a legégetőbb problémákat tudjuk orvosolni. Most viszont még bőven jut idő az eldugottabb polcokra is. Súroláshoz szódabikarbóna, felmosáshoz, áttörléshez ecetes víz a legjobb, így olcsóbban is megússzuk a takarítást.

 

Sütő

Karácsonykor még azoknál a családoknál is „folyamatos” használatban van a sütő, akik egyébként ritkán kapcsolják be. Érdemes már most, a nagy sütések előtt alaposan megtisztítani, hogy az év közben felhalmozódó zsíros szennyeződések ne égjenek rá még jobban a gép felületeire.

 

Selejtezés

Bár legtöbbünk a tavaszi nagytakarítás során lát hozzá a szekrények átválogatásához, ám gondoljunk bele, hogy a karácsony előtti időszak is remek erre! Ilyenkor a legtöbb jótékonysági szervezet rendez gyűjtést, így a már nem hordott, de még jó minőségű ruhadarabjainktól úgy szabadulhatunk meg, hogy közben örömöt okozunk a rászorulóknak. Hasonló a helyzet a még nem lejárt szavatosságú tartós élelmiszerekkel. Amennyiben túlvásároltuk magunkat, adjuk tovább, egy szegény család karácsonyát tehetjük boldogabbá ezekkel az alapanyagokkal.

 

Az ezüst megtisztítása

Minden évben arra várunk, hogy a nagyitól örökölt gyönyörű evőeszközökkel tálaljunk, vagy bevessük a családi örökséget, a csodás ezüst gyertyatartót. Aztán december 24-én rádöbbenünk, hogy finoman fogalmazva sincsenek vendégváró állapotban… Idén essünk neki időben az ezüstnek! Béleljünk ki egy üvegtálat alufóliával, szórjunk bele 3 evőkanál szódabikarbónát és egy teáskanál sót. Öntsük fel forró vízzel, majd tegyük bele a megtisztítani szánt ezüstöt. Úgy fognak ragyogni, mint régen, ezután már csak egy puha konyharuhával kell szárazra törölnünk őket.

 

A dekoráció ellenőrzése

A karácsonyi díszek általában a padláson vagy a kamra mélyén, dobozokban várják az évi 5 perc hírnevet. Érdemes már néhány nappal a fa feldíszítése előtt elővenni, áttörölgetni a gömböket és egyéb dekorációkat. És ne feledkezzünk el a fényekről se, nincs is bosszantóbb, mint egy zárlatos égősor 24-e délután.

 

Forrás: House Beautiful

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme, egy varázsszám a takarításhoz

Íme, egy varázsszám a takarításhoz

Jegyezze meg a 20-as számot!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!