Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

6 tipp, amivel könnyedén úrrá lehetsz a konyhai káoszon

Bűn azért nem elkészíteni egy ételt, mert nem akarunk rendetlenséget hagyni magunk után a konyhában. Praktikus tippek rendrakáshoz.
2016. január 23.

Azt hiszem, mindenki nevében kijelenthetem, hogy kerülök bizonyos recepteket, mert túl nagy rendetlenséggel járnak. Ilyenek például az olajban, serpenyőben elkészített ételek. Bármilyen jól is hangzik a recept, vagy néz ki a fotón, a forró olaj és az odaégett serpenyő, mindig eltántorítanak és szerintem nem vagyok ezzel egyedül…

Bármilyen körültekintőek legyünk is főzés közben, ez-az úgyis felborul, kiömlik, odafröccsen, sőt még kellemetlen szagokat is csinál. Bármihez is kezdjünk hozzá a konyhában, lesznek piszkos edények. A határ mindenkinek máshol van, akinek csak néhány edény elmosása fér bele főzés után, és van aki még boldogan nekiáll olajsütőt sikálni.

De az, hogy minden konyhai művelet rumlival jár, még nem azt jelenti, hogy kerülnünk kell a lakásnak ezen részét. A friss hal, vagy az olajos serpenyő szaga ugyan elkerülhetetlen, azonban jó eszközökkel, és ezek megfelelő használatával felkészültebb lehetsz.

Itt az ideje megszabadulni a konyhai takarítás ördögétől. A következő néhány tanáccsal meglátod a legnagyobb rendetlenség sem okoz majd gondot.

1. Fegyverkezz fel!

Főzés közben mindig legyen a közeledben egy morzsaporszívó, vagy egy seprű, és, igen még tűzoltókészülék is. Mielőtt nekiállnál főzni, ásd elő ezeket a padlásról, vagy a pincéből. Vegyél elő vödröt, felmosót, szivacsokat és törlőruhákat a különféle edényekhez.

Természetes összetételű tisztítószerekre is szükséged lesz főzés sorám, valamint kisebb-nagyobb tárolóedényekre, amikbe a megmaradt hozzávalókat teszed. Mert mivel mással kezdődik a rendetlenség, ha nem avval, hogy néhány tányért, dobozt, edényt magunk mellé teszünk, avval, hogy nemsokára elpakoljuk?! Hallgass zenét, énekelj főzés és takarítás közben, meglátod, sokkal hamarabb végzel majd, mint korábban.

2. Takaríts főzés közben!

Egy nagy rakás koszos edény, legalább olyan nyomasztó tud lenni, mint egy nyomasztó beszélgetés. Miután elkészítettünk egy többfogásos ebédet, vagy vacsorát, senki nem akar még órákig a konyhában ácsorogni és eltakarítani a romokat. Éppen ezért minden főzést kezdj tiszta konyhával (üres mosogató, és mosogatógép). Mosogass főzés közben, és ha tudsz, használj egy edényt többször, így csökkentve a szennyest.

3. Takaríts zölden!

Ne használj vegyszereket főzés közben. Így, tudsz mosogatni magad után, anélkül, hogy vegyi anyagok kerülnének az ételbe.

4. Kellemetlen szagok helyett illatok

Ha a kellemetlen szagok tartanak távol egy-egy étel elkészítésétől – olaj, hal, füst- itt van néhány hasznos tipp. Nyisd ki az ablakot, és csukd be a lakás összes többi ajtaját. Tölts egy üvegbe vizet, levendulaolajat vagy frissen facsart citromot. Spriccelj a levegőbe főzés előtt, közben és után. Az is jó megoldás lehet, ha vizet forralsz, fahéj rudakkal.

5. Különleges edények

Néhány konyhai eszköz speciális tisztítást igényel, ilyenek az ezüst és réz edények, a főzőlapok, a tűzzománc és öntöttvas, valamint a rozsdamentes acéledények és serpenyők. De csak azért, mert különleges tisztítást igényelnek, ne hagyd porosodni őket a polcon, inkább tanuld meg, hogyan kell.

6. Főzés és mosogatás között

Mindegy, hogy a karácsonyi vacsoráról, vagy csak egy átlagos hétköznapról van szó, pihenj egyet, élvezd az ételt, ami főztél, és csak utána állj neki mosogatni. Takarítani mindenképpen kell főzés után, de most már odakészítettél mindent, így gyorsabb és könnyebb lesz, mint eddig valaha. A lényeg a rendszerezés és tisztán tartás, például ne pakolj a mosogatóba, mert úgy nem lehet mosogatni. Áztass be mindent! Ha vannak vendégek, meg is kérheted őket, hogy segítsenek a romok eltakarításában.

 

Forrás:www.thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 dolog, amitől eddig féltél a konyhában

5 dolog, amitől eddig féltél a konyhában

A konyháról elsőre mindenkinek az a hely ugrik be, ahol a finom vacsorák és egészséges reggelik készülnek, pedig az egyik legveszélyesebb hely a lakásban, tele éles késekkel és forró edényekkel.
Tényleg ezt ettük 2015-ben?

Tényleg ezt ettük 2015-ben?

Ezek voltak a 2015-ös év legnépszerűbb ételei, világszerte. Mielőtt belevetnénk magunkat az új évbe és annak új trendjeibe, vessünk egy pillantást a tavalyira.
9 pazar vacsora a bűvös 15 perc alatt

9 pazar vacsora a bűvös 15 perc alatt

Minden tiszteletünk azoké, akik lelkesen készítenek kovászt a házi ciabattához, főznek otthon sört vagy füstölnek halat a kert végében, de vannak napok, mikor 15 perc áll rendelkezésünkre, hogy vacsorát készítsünk a családnak, vagy a vendégeknek. íme néhány ötlet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!