Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

6 szokás, amely akár a cigarettázásnál is rosszabb

Egyre több tanulmány állítja teljesen egyszerű, és számunkra nem is a rossz szokások kategóriájába sorolható tevékenységekről, hogy rosszabbak, mint a füstölés. Vajon melyek ezek?
2016. October 21.

Ha nem dohányzol, akkor mosod kezeidet, amikor a rossz szokásokról van szó. Jogosan? Nem biztos. Manapság ugyanis egyre több tanulmány állítja teljesen egyszerű, és számunkra nem is a rossz szokások kategóriájába sorolható tevékenységekről, hogy rosszabbak, mint a füstölés. Elhoztuk nektek a 6 leggyakrabban emlegetett rossz szokást, amelyek azonban viszonylag könnyen kiküszöbölhetőek.

1. Egész napos ülés:

Az egész napos ülés (akár íróasztalnál, akár kocsiban) számos egészségügyi problémához vezethet; még akkor is, ha rendszeresen mozogsz mellette. A kanadai Alberta Health Services-Cancer Care szerint az inaktivitás évente közel 160 ezer emlő-, vastagbél-, prosztata-, és a tüdőrák kialakulásához vezethet (ez kb. kétharmada a dohányzás okozta rákos megbetegedéseknek).

Hogyan tehetsz ellene? Állj fel az asztaltól, járj egy keveset, esetleg dolgozz kicsit állva. Hazaérve pedig állj ellen a kísértésnek, ne huppanj le a TV elé, inkább kocogj egy kicsit a környéken, iktass be egy kis takarítást, járj el edzeni.

2. Túl sok hús és sajt fogyasztása:

Az állati eredetű fehérjék IGF-1-ben gazdagok, amely növekedési hormon előidézheti a rákos sejtek növekedését. A University of Southern California kutatása bebizonyította, hogy azok a középkorú emberek, akik sok állati eredetű fehérjét esznek, nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban, mint az alacsony fehérjetartalmú étrend követői.

Hogyan tehetsz ellene? Helyettesítsd az állati eredetű fehérjék egy részét vegetáriánus proteinforrásokkal.

3. Földgázzal való főzés:

Szén-monoxid, nitrogén-dioxid, és formaldehid. Ezek a vegyületek  a  passzív dohányzás során  és a gázon való főzéskor is a szervezetedbe juthatnak.

Hogyan tehetsz ellene? Használj páraelszívót főzés közben, illetve használd inkább a hátsó lángot, hiszen a legtöbb párelszívó nem pontosan a főzőlap fölé van felszerelve. Ha a hátsó lángot használod, akkor képes a párelszívó a legtöbb szennyeződést elszívni.

4. Főzés nem megfelelő olajjal:

Éttermekben és közétkezdékben zajlott kutatás kimutatta, hogy a magas hőmérsékleten, szójaolajjal való főzés aldehideket és policiklusos, aromás szénhidrogéneket old ki, azaz olyan anyagokat, amelyek a cigarettafüstben is megtalálhatóak és légúti gyulladáshoz vezetnek.

Hogyan tehetsz ellene? A főzéshez megfelelő olajat válassz. Az olívaolaj például nem jó sütéshez és magas hőfokon való főzéshez, viszont tökéletes alacsony lángon történő főzéshez, illetve salátaöntetnek.

5. Szolárium:

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint a szoláriumhasználat minden évben durván 420 ezer bőrrákos megbetegedést okoz az Egyesült Államokban. A dohányzás ehhez képest ott „csak” 226 ezer tüdőrákos megbetegedést okoz.

Hogyan tehetsz ellene? Első lépésként szeresd meg a saját bőrszínedet, még akkor is, ha az világos. De ha mégis barnább árnyalatot szeretnél, fogyassz több sárgarépát és paradicsomot, melyek karotinoidokban gazdagok, így fokoz a bőr tónusát.

6. Kevés alvás:

A krónikus alváshiány kiválthat magas vérnyomást, szívinfarktust, agyvérzést, elhízást, és számos más egészségügyi problémát. A gyenge minőségű, vagy nem folyamatos alvás pedig felgyorsíthatja a daganatok növekedését.

Hogyan tehetsz ellene? Ne gondold, hogy fáradtnak lenni normális dolog. Vedd ezt a tested egy jelzéseként és bújj ágyba hamarabb, hagyd ki az esti bulit, ha pedig ezek sem segítenek, fordulj szakemberhez, aki kivizsgálja, milyen alvási zavarral küzdesz.

forrás: www.prevention.hu

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Őszi gyümölcs - amennyi belénk fér!

Őszi gyümölcs - amennyi belénk fér!

A friss, szezonális gyümölcsnél nincs nagyobb jótétemény szervezetünk és érzékszerveink számára. Itt vannak az ősz csodái, a szilva és a szőlő és barátaik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!