Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

5 vitamindús, citrusos étel

A február ugyan most enyhe, de a tavasz még messze van. A hazai, friss gyümölcsök jó ideig váratnak még magukra. Használjuk tehát még bátran a melegebb égövből származó citrusokat. Arra az esetre, ha már nagyon unnánk őket, mi most összegyűjtöttünk öt változatos receptet.
2016. február 3.

Az eredetileg Délkelet-Ázsiából származó citrusok, mára már az egész világon elterjedtek. Értelemszerűen a meleg égövekben termesztik őket, de a hideg, északi vidékeken is szívesen eszik és használják. Mi most megmutatjuk, hogy nem csak friss gyümölcsként, gerezdekre szedegetve ehetjük, de fantasztikusan fel tudnak dobni egy salátát, egy szárnyas ételt, vagy tökéletes alapjai lehetnek egy kiadós ebéd utáni desszertnek.

Sütőtöksaláta mandarinnal

Elegáns saláta, mely az összetevőinek köszönhetően pikáns, édeskés és savanykás egyszerre. A mandarin leve lesz a zöldsaláta öntetének, a vinaigrette mártásnak az alapja, de filézett formában is visszaköszönnek a mandarin gerezdek. Ha ennél a pontnál megállunk, kiváló vega étellel rukkolhatunk el, de recept szerint a saláta csak körete egy fantasztikusan finom sült kacsamájnak.

Rukolasaláta pink grapefruittal és kéksajttal0223 Rukolasaláta pinkgrapefriuttal és kéksajttal

Üde és frissítő ez a fanyar ízvilágú, chilis “felnőtt” saláta. A citrusfilézés technikáját itt is bőszen gyakorolhatjuk, hiszen ha a húsa kerül az ételbe, fontos, hogy a héj alatti fehér rétegtől megszabaduljunk, ellenkező esetben nem kívánt ízhatást fogunk elérni. Kéksajttal és pirított chili-mézes mandulával bolondíthatjuk.

Csirkesaláta pomelóval

Ázsiai vonásokkal rendelkező diétás, vagy ha úgy tetszik böjti étel. Könnyed, tápláló mégis telis-tele van különféle ízekkel. Különleges konyha praktikát is elsajátíthatunk, ha belekukkantunk a recept videójába, hiszen Mautner Zsófi a pomelo hámozás trükkjeit is megmutatja. A pomelo előnye a grapefruithoz képest, hogy az íze kevésbé keserű, sőt édesebb és nem ereszt olyan sok levet. A pomelobontás időigényes ugyan, de a végeredmény tükrében megéri a pepecselés.

Narancsos mézparfé kekszmorzsával és datolyaszilvávalNarancsos mézparfé kekszmorzsával és datolyaszilvával

Ki mondta, hogy parfét csak nyáron lehet készíteni? Mézzel, naranccsal és mézeskalács fűszerkeverékkel a hidegebb napokon is jól fog esni. Elegáns, habos és könnyed desszert, amivel feldobhatunk egy hétvégi vacsorát. A lereszelt narancs héja kerül bele a parfé masszájába, amit előtte nagyon fontos, hogy alaposan megtisztítsunk. Ha a citrus héját használjuk, lehetőség szerint válasszunk kezeletlen példányokat.

Citromos álom

Citrom, citrom és citrom! Habkönnyű és fanyaran édes desszert Kulka Jánostól.  Nagyon kevés összetevőből, egyszerűen elkészíthető, nem éppen diétás édesség. A színész baráti társasága már évek óta teszteli ezt az édességet és óriási a sikere. Nagy előnye, hogy évszaktól független, hiszen az alapanyagok minden háztartásban jelen vannak.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az 5 legjobb vitamindús ital

Az 5 legjobb vitamindús ital

Az egészségünkre most igazán oda kell figyelnünk, amikor a vitamintartalékokat szinte már mind feléltük. Még bő egy hónap, mire friss és életerőnket is megtámogató zöldség-gyümölcshöz jutunk. Addig is használjuk ki a gyökérzöldségek, fagyasztott nyári gyümölcsök és a citrusok adta lehetőségeket. Mi most öt olyan italt gyűjtöttünk össze, amelyek nagyon jól tudnak esni egy fáradtabb napon.
Gyertek vissza, vitaminok! (I. rész)

Gyertek vissza, vitaminok! (I. rész)

Van egy jó hírünk, meg egy rossz. A jó az, hogy közeledik a tavasz, a rossz pedig, hogy kimerülőben vannak szervezetünk tartalékai. Szerencsére viszonylag könnyen kezelhető a probléma, néhány citrom és narancs jó megoldás lehet a raktárak feltöltésére.
Farsangi narancspuncs

Farsangi narancspuncs

Csajos estére, farsangi fánkos buliba, vagy csak megfázásra, fantasztikusan jó egy ilyen forró, alkoholos ital, ami már ránézésre is eladja saját magát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.