
5 vitamindús, citrusos étel
Az eredetileg Délkelet-Ázsiából származó citrusok, mára már az egész világon elterjedtek. Értelemszerűen a meleg égövekben termesztik őket, de a hideg, északi vidékeken is szívesen eszik és használják. Mi most megmutatjuk, hogy nem csak friss gyümölcsként, gerezdekre szedegetve ehetjük, de fantasztikusan fel tudnak dobni egy salátát, egy szárnyas ételt, vagy tökéletes alapjai lehetnek egy kiadós ebéd utáni desszertnek.
Sütőtöksaláta mandarinnal
Elegáns saláta, mely az összetevőinek köszönhetően pikáns, édeskés és savanykás egyszerre. A mandarin leve lesz a zöldsaláta öntetének, a vinaigrette mártásnak az alapja, de filézett formában is visszaköszönnek a mandarin gerezdek. Ha ennél a pontnál megállunk, kiváló vega étellel rukkolhatunk el, de recept szerint a saláta csak körete egy fantasztikusan finom sült kacsamájnak.
Rukolasaláta pink grapefruittal és kéksajttal
Üde és frissítő ez a fanyar ízvilágú, chilis “felnőtt” saláta. A citrusfilézés technikáját itt is bőszen gyakorolhatjuk, hiszen ha a húsa kerül az ételbe, fontos, hogy a héj alatti fehér rétegtől megszabaduljunk, ellenkező esetben nem kívánt ízhatást fogunk elérni. Kéksajttal és pirított chili-mézes mandulával bolondíthatjuk.
Csirkesaláta pomelóval
Ázsiai vonásokkal rendelkező diétás, vagy ha úgy tetszik böjti étel. Könnyed, tápláló mégis telis-tele van különféle ízekkel. Különleges konyha praktikát is elsajátíthatunk, ha belekukkantunk a recept videójába, hiszen Mautner Zsófi a pomelo hámozás trükkjeit is megmutatja. A pomelo előnye a grapefruithoz képest, hogy az íze kevésbé keserű, sőt édesebb és nem ereszt olyan sok levet. A pomelobontás időigényes ugyan, de a végeredmény tükrében megéri a pepecselés.
Narancsos mézparfé kekszmorzsával és datolyaszilvával
Ki mondta, hogy parfét csak nyáron lehet készíteni? Mézzel, naranccsal és mézeskalács fűszerkeverékkel a hidegebb napokon is jól fog esni. Elegáns, habos és könnyed desszert, amivel feldobhatunk egy hétvégi vacsorát. A lereszelt narancs héja kerül bele a parfé masszájába, amit előtte nagyon fontos, hogy alaposan megtisztítsunk. Ha a citrus héját használjuk, lehetőség szerint válasszunk kezeletlen példányokat.
Citromos álom
Citrom, citrom és citrom! Habkönnyű és fanyaran édes desszert Kulka Jánostól. Nagyon kevés összetevőből, egyszerűen elkészíthető, nem éppen diétás édesség. A színész baráti társasága már évek óta teszteli ezt az édességet és óriási a sikere. Nagy előnye, hogy évszaktól független, hiszen az alapanyagok minden háztartásban jelen vannak.