
5 változatos böjti étel
Böjtöt nem csak a hívők tarthatnak, évente egyszer nem árt egy kis extra megvonás a szervezetnek, hogy megtisztulva, újult erővel tudjon rákészülni az új tavaszra. Fő szempontok: semmi cukor, semmi hús, sok-sok friss zöldség és gyümölcs, és még több folyadék, hogy megszabaduljunk az egész évben bennünk lerakódott tartósítószerektől, adalékanyagoktól, mérgektől. Adunk tippet pár napos léböjt idejére, húsmentes péntekekre és salátás vacsorákra.
Zöldturmix, alma-zeller smoothie
Nem is indíthatnánk jobban a böjti reggelünket, mint ezzel a vitaminbombának is kiválóan alkalmas zöldturmixszal. Elkészítése nagyon egyszerű: összeszedünk a hűtőből minden zöldséget és gyümölcsöt, ami zöld. Kiwi, zöldalma, zöldcitrom, szárzeller és spenót. Na jó, aki még nem készült fel a teljes megvonásra, rakhat bele egy banánt is. Turmixot neki, és már szürcsölhetjük is.
Zöldfűszeres tojáslepény – zöld kükü
Variáció reggelire, kevésbé puritán, de a böjtbe kiválóan beilleszthető, ez az azeri konyha ihlette tojásos lepény. A vezető színkód itt is a zöld: újhagyma,kapor, petrezselyem, és koriander. Őrületes ízkavalkád a friss fűszernövényeknek köszönhetően. A zöld, kis tojásos muffinokat még tízóraira is magunkkal vihetjük.
Gyökérzöldség leves – Kenchinjiru
Ebben a levesben ötvözhetünk mindent, amit a tél vége jelent: böjtölünk, vitalizálunk és kitakarítjuk a hűtőszekrényt. Bármilyen zöldséget belefőzhetünk, amit otthon találunk: sárgarépa, fehérrépa, póréhagyma, retek, zeller, krumpli. Amitől japán lesz az a szójaszósz, a shitake gomba, a szezámolaj és a tofu.
Céklás, kecskesajtos rizottó
Rizs mindig van otthon, céklának szezonja van, így hát céklás rizottóra fel! Ha főzésnél elhagyjuk a bort, akkor a böjti menetrendbe is passzol, vagy bébiételnek is szuper lehet. Böjtölő babák számára pedig egyszerűen felülmúlhatatlan. Havas Dóra, gasztroblogger bebizonyítja, milyen könnyen elkészülhet az ebéd az egész család számára. Kecskesajttal, török mogyoróval tálaljuk.
Koktélparadicsom saláta mini mozzarellával és bazsalikomolajjal
Caprese, az olasz konyha nagy klasszikusa: villámgyorsan elkészíthető, és nem terheljük meg vele sem a szervezetünket, sem a lelkiismeretünket, ha egy ilyen könnyed salátát fogyasztunk vacsorára. Friss bazsalikom, paradicsom és mozzarella, a nyerő hármas. Készíthetünk hozzá bazsalikomos fűszeres olajat is, hogy kicsit feldobjuk az összhatást.