
5 ráérős tojásos reggeli hétvégére
A tojás a Húsvét egyik legfőbb szimbóluma, a termékenységet, a természet újjászületését jelképezi. Így nincs olyan otthon, vagy konyha Magyarországon, amit ilyenkor tavasszal, az ünnep közeledtével, ne árasztanának el a tojások. És az is nagyon gyakori, hogy már Húsvét hétfőn elment a kedvünk a főtt tojástól.
Mi most azoknak gyűjtöttünk össze reggeli ötleteket, akik a főtt tojást meghagyják a kreatív festőknek, és az ünnep reggelén valami igazán különleges, tojásos ételre vágynak.
Zöldfűszeres, sütőben sült tükörtojás
Annak ellenére, hogy három perc alatt elkészül, ez egy tipikusan ráérős reggeli, márpedig Húsvét vasárnap senki sem siet. Őrületesen tavaszi a zöldfűszerektől, kerülhet bele petrezselyem, snidling, tárkony, kapor vagy amit éppen otthon találunk. Készíthető egy nagy serpenyőben családi mértben, vagy romantikus verzióban, két kis tűzálló tálban.
Spenótos, medvehagymás tojás
A klasszikus francia étel diétás, magyar változata. Annyiban diétás, hogy az eredeti receptből itt most kihagyjuk a besamell mártást, és magyar, mert a spenót mellett medvehagymát is használunk. Jó hír, hogy Húsvétra már valószínűleg annyira kitavaszodik, hogy nem lesz gond a medvehagyma beszerzése sem.
Tojáskrém pohárban
Ez pedig már a villantós, pohárkrém kategória, amivel a messziről érkezett, rég nem látott rokonokat tudjuk elkápráztatni. Vagy édesanyánknak bizonyítunk vele, hogy nem hiába költöttek annyit a tanulmányainkra: kreatív módon hasznosítjuk a maradék sonkát és főtt tojást. A hozzávalók teljesen hétköznapiak, és hagyományosak a tálalás pedig újszerű és egyedi.
Egg Benedict á la Anger Zsolt
“Régi kedvenc filmem a Kaliforniai lakosztály, Maggie Smith, aki egy kiégett színésznőt alakít, az Oscar gáláról – ahol csalódnia kellett -,hajnalban visszatér a lakosztályába, a Michael Caine által zseniálisan alakított férjével. Számot vet az életével és mindeközben egyszercsak az életösztön azt diktálja neki, hogy azonnal ennie kell egy Benedict Tojást. Gyerekként fogalmam sem volt, mi lehet az, de annyira kívántam a film miatt, hogy elviselhetetlen volt. Ma már tudom, és most elárulom, hogyan készítem én”- Anger Zsolt.
A tökéletes főtt tojás
És ha valami miatt nem tudunk szabadulni a Húsvét reggeli főtt tojás gondolatától, és nem csak a festésre gyúrunk, akkor nem árt ha tudjuk hogyan készül a tökéletes állagú főtt tojás. A világ egyik leghíresebb szakácsa, Heston Blumenthal megosztotta az érdeklődőkkel a saját, bevált módszerét, amelynek eredményeként a meleg és folyékony sárgáját, egy éppen hogy megfőtt fehérje réteg veszi körül.