Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

5 tény a vajról, amit neked is tudnod kell

Európai vagy amerikai? Sózott vagy sótlan? Néhány újabb érdekes információ az örök kedvencről, a vajról.
2016. április 18.

A vaj az egyik legegyszerűbb és egyben legnagyszerűbb alapanyagunk. Egy késhegynyi is elég a jó minőségű vajból, hogy az unalmas pirítósból isteni reggelit varázsoljunk. Csodákat művelhetünk vele, legyen szó akár főzésről, akár sütésről. Öt pontba szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat, legyen szó tömb, rúd vagy teavajról.

Hűtőben?

A vajat tarthatjuk a hűtőn kívül, de nem túl sokáig. A legjobb helye a hűtőszekrényben van, de néhány napig tárolhatjuk szobahőmérsékleten is.

Ne használj sózott vajat

Ha egy ételhez (főleg sütésnél fontos) vajat használunk, maradjunk a sózatlan verziónál, mivel sosem tudhatjuk, hogy pontosan mennyire sózott a vaj. Így annyi sót teszel a készülő ételbe, amennyit akarsz.

Amerikai vs európai vajújvaj_2

Az európai előállítási módszernél hosszabb ideig köpülik a vajat, hogy magasabb zsírtartalmat érjenek el, és erjesztik, vagy baktériumokat adnak hozzá, hogy savanykás ízt kapjon. Az amerikai típusú vajnak kisebb a zsírtartalma, teljesen semleges íze van és több vizet tartalmaz.

Az édes, krémes vaj

Nem krémesebb vagy édesebb társainál. Pasztőrözött, friss tejszínből készül, az édes szó pedig megkülönbözteti a többi vajtól, amelyek karakteresebb, savanykásabb ízzel bírnak.

Az európai vajjal finomabbat süthetünk. Hurrá!

Nem szükséges felvágni az európai vaj előnyeivel, de akkor is le kell szögeznünk: sokkal jobb pite, torta vagy croissant tészta készül belőle. Kevesebb vizet tartalmaz, ezért hosszabb ideig marad szilárd halmazállapotú, ami ropogósabb, “levelesebb” tésztát eredményez. Hogy a jobb ízt már ne is említsük.

 

Forrás: www.thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Epres vaj

Epres vaj

Unod már a sima vajas zsemlét reggelire? Keverj epret és mézet hozzá, és már kész is a croissant-hoz illő szuper kence.
Egy falat vaj

Egy falat vaj

A vaj finom. Ezt leszögezhetjük. Nagyjából azt is értjük, hogy miért lett a legfőbb kihívója, majd legyőzője az olcsóbb lényegében ipari melléktermék. Nem fogunk igazságot tenni, csak átnézzük a tényeket.
Fűszervajjal sült csirke citromos csicsókával

Fűszervajjal sült csirke citromos csicsókával

Ebédre is tökéletes ez a körettel, a citromos csicsókával együtt elkészülő, vargányás fűszervajjal készített sült csirkecomb.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!