
5 tény a vajról, amit neked is tudnod kell
A vaj az egyik legegyszerűbb és egyben legnagyszerűbb alapanyagunk. Egy késhegynyi is elég a jó minőségű vajból, hogy az unalmas pirítósból isteni reggelit varázsoljunk. Csodákat művelhetünk vele, legyen szó akár főzésről, akár sütésről. Öt pontba szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat, legyen szó tömb, rúd vagy teavajról.
Hűtőben?
A vajat tarthatjuk a hűtőn kívül, de nem túl sokáig. A legjobb helye a hűtőszekrényben van, de néhány napig tárolhatjuk szobahőmérsékleten is.
Ne használj sózott vajat
Ha egy ételhez (főleg sütésnél fontos) vajat használunk, maradjunk a sózatlan verziónál, mivel sosem tudhatjuk, hogy pontosan mennyire sózott a vaj. Így annyi sót teszel a készülő ételbe, amennyit akarsz.
Amerikai vs európai vaj
Az európai előállítási módszernél hosszabb ideig köpülik a vajat, hogy magasabb zsírtartalmat érjenek el, és erjesztik, vagy baktériumokat adnak hozzá, hogy savanykás ízt kapjon. Az amerikai típusú vajnak kisebb a zsírtartalma, teljesen semleges íze van és több vizet tartalmaz.
Az édes, krémes vaj
Nem krémesebb vagy édesebb társainál. Pasztőrözött, friss tejszínből készül, az édes szó pedig megkülönbözteti a többi vajtól, amelyek karakteresebb, savanykásabb ízzel bírnak.
Az európai vajjal finomabbat süthetünk. Hurrá!
Nem szükséges felvágni az európai vaj előnyeivel, de akkor is le kell szögeznünk: sokkal jobb pite, torta vagy croissant tészta készül belőle. Kevesebb vizet tartalmaz, ezért hosszabb ideig marad szilárd halmazállapotú, ami ropogósabb, “levelesebb” tésztát eredményez. Hogy a jobb ízt már ne is említsük.
Forrás: www.thekitchn.com