Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

5 melengető krémleves a hideg estékre

Lélek és test melegítő krémlevesek ebédre, vagy akár vacsorára. Nincs is jobb, mint egy fárasztó nap után éhesen, átfagyva hazaérve egy tál gőzölgő levessel találkozni a konyhában.
2016. január 20.

Laktató, melengető, pikáns és krémes. Ki ne vágyna ilyen paraméterekkel rendelkező levesre egy hideg téli estén? A krémlevesek a gasztronómia nagy találmányai, hiszen egy kis fűszerrel és botmixerrel bármelyik téli zöldség szimpatikussá tehető. Fehérrépa, cékla, brokkoli, karfiol – bármelyik gyermek vagy férfi ember lepattanna róluk, de krémlevesként, megfelelő levesbetéttel ellátva, imádni fogják.

Almás gesztenyekrémleves

Ehhez a  villámgyorsan elkészíthető leveshez nem kell mást csinálnunk, mint jó alaposan belenézni a hűtőszekrénybe és a fagyasztóba, és a legalsó rekeszekből előhalászni a maradék zellert, almát és a fagyasztott gesztenyemasszát, mert azért ez minden háztartásban előfordul. Innentől kezdve könnyű az ügymenet: főzés, turmixolás és jöhet a roppanós levesbetét.

 

Márványsajtos fokhagymakrémleves

Fotó: Bársony Bence / RTL Klub

Fotó: Bársony Bence / RTL Klub

Ennek a pikáns és nem éppen hétköznapi krémlevesnek a receptjét Erős Antónia jegyzi. A műsorvezető, családjával együtt a zöldségek nagy barátja, fő specialitása a főzelékek és a krémlevesek. A fokhagyma és a márványsajt szuper párost alkotnak a lábosban, ha valakinek még ez sem elég, löttyinthet hozzá egy kupica jófajta pálinkát is. Ebben a formában garantáltan felmelegszünk az esti krémlevesünktől.

Sült paprikás karalábé krémlevessultpaprikas_karalabekrem_SZF_3

Az ízek, illatok és a színek gyönyörűséges játéka ez a krémleves. Nem a villámgyors kategória, hiszen a szép piros kápia vagy kalifornia paprikákat sütőbe 30 percig elő kell sütni, de közben már haladhatunk tovább a leves karalábés részével. A végén egy össznépi turmixolás és készen is van a műremek. Bármilyen zöld fűszerrel díszíthetjük, de a karalábé felcsíkozott zsenge levelei erre a legalkalmasabbak.

Csicsókakrémleves pirított mogyoróval

A csicsóka manapság már nálunk is elterjedőben van. A világ számos más pontján pont azért is olyan nagyon kedvelt ez a gumós növény, mert íze a burgonyáéhoz hasonlít, és olyan sokoldalúan felhasználható, hogy csak a fantáziánk szabhat neki határt. Tökéletes példa erre ez a téli krémleves, mely a zöld fűszereknek (kapor, petrezselyem, tárkony, snidling) köszönhetően különleges ízek világába kalauzol el bennünket. Ne felejtsük el levesbetétként a pirított török mogyorót!

Narancsos sütőtökkrémlevesNarancsos sütőtökkrémleves

Az őszi-téli krémlevesek koronázatlan királynője ez a sütőtökkrémleves. Persze ebben is van egy kis csavar, hogy ne legyen unalmas: kakukkfűvel, szerecsendióval és narancslével bolondítottuk. A narancstól, méztől és a sült töktől nem csak nyarat idézően napsárga, de különlegesen pikáns is lesz.

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!