Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

5 különleges fánk farsangra

A kisujjadban van már a szalagos és a csöröge? Akkor mi most megmutatjuk neked, hogyan tudod még különlegesebbé tenni a farsangi menüt. Nem szokványos, nem mindennapi fánkreceptek, a farsang mindennapjaira.
2016. január 29.

Már benne is vagyunk nyakig a farsangi időszakban, van aki gyermekének készít jelmezt, megpróbálva lekövetni a hetente változó igényeket, van aki saját magának keresi a megfelelő álcát. Egy biztos: nem csak a külsőnkre kell gondolni vízkereszt és hamvazószerda között, hanem a hasunkra is. A farsang emblematikus ételéről, a fánkról írtunk már itt, sokan sokféleképpen készítik, nagyon sok nemzetnek megvan a maga fánkja, mi most összegyűjtöttünk öt variációt, amivel feldobhatunk egy otthoni álarcos bulit, vagy menőzhetünk az ovis anyukák előtt.

5. Francia sajtos fánkFrancia sajtos fánk

Ha a farsangi buli résztvevőinek nagyobb része nem kifejezetten édesszájú, mindenképpen próbáljuk ki ezt a francia sajtos fánkot. A pogácsával szemben megvan az az előnye, hogy nem lesz tömör, fojtogatós a tésztája, ellenben könnyű és nagyon sajtos. Klasszikus égetett tésztás fánkot készítünk, tehát a képviselőfánk sós verzióját, hiszen ennek a tésztájába só és sajt is kerül. A tetejét szórjuk meg mákkal, izgalmassá teszi.

gougere_kicsi4. Gluténmentes gougéres – a sós fánk

Töltenivalóan finom ez a sós képviselőfánk. Csináljuk nagyobbra és töltsük meg mindenféle kencével: snidlinges-lazacos vagy kapribogyós-szardíniás sajtkrémmel, de imádni fogja a sonkahabot és cukkinikrémet is. Süssük épp jóra: belül habkönnyű és légies, kívül pedig roppanós.

3. Édesburgonyás szőlős fánk

A sósakról térjünk át az édesekre: ez a tojás nélküli fánk édesburgonyával éri el fantasztikus állagát, és nem kell fánkszakértőnek lennünk, ahhoz hogy megalkossuk ezt a marokkói csodát. Ha a a narancsos-csillagánizsos tészta elkészült, a fánkocskák szaggatásakor kiélhetjük minden bennünk rejlő kreativitásunkat, a forma ugyanis teljesen ránk van bízva: formázhatunk kanállal, villával, gömböket, köröket, vagy csepp formákat. Vörös szőlős sziruppal és tejföllel tálaljuk.

2. Beignet, a franciák fánkjabeignet

Ha Marie Antoinette-nek jó volt, sőt elcsábult tőle, akkor mi is hagyjuk magunkat, ne álljunk ellen a kísértésnek. Annyira tökélyre fejlesztették a franciák a fánkot, hogy az Újvilágba is magukkal vitték, ahol megvetette a lábát és szinte már magukénak érzik a kreol konyhában is. Lekvárral, pudinggal együk és soha ne hagyjuk abba.

1. Almafánk sós karamella öntettel

Almafánk nagy farsangi meglepetésként, nem más, mint bundázott almakarika.Fehérborral és fahéjjal felturbózott palacsintatésztába forgatjuk a savanykás almaszeleteket. Forró bő olajban kisütjük és sós karamella öntettel nyakon öntjük. Kalóriákat ne számoljuk, csak élvezzük!

 

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!