
5 különleges fánk farsangra
Már benne is vagyunk nyakig a farsangi időszakban, van aki gyermekének készít jelmezt, megpróbálva lekövetni a hetente változó igényeket, van aki saját magának keresi a megfelelő álcát. Egy biztos: nem csak a külsőnkre kell gondolni vízkereszt és hamvazószerda között, hanem a hasunkra is. A farsang emblematikus ételéről, a fánkról írtunk már itt, sokan sokféleképpen készítik, nagyon sok nemzetnek megvan a maga fánkja, mi most összegyűjtöttünk öt variációt, amivel feldobhatunk egy otthoni álarcos bulit, vagy menőzhetünk az ovis anyukák előtt.
5. Francia sajtos fánk
Ha a farsangi buli résztvevőinek nagyobb része nem kifejezetten édesszájú, mindenképpen próbáljuk ki ezt a francia sajtos fánkot. A pogácsával szemben megvan az az előnye, hogy nem lesz tömör, fojtogatós a tésztája, ellenben könnyű és nagyon sajtos. Klasszikus égetett tésztás fánkot készítünk, tehát a képviselőfánk sós verzióját, hiszen ennek a tésztájába só és sajt is kerül. A tetejét szórjuk meg mákkal, izgalmassá teszi.
4. Gluténmentes gougéres – a sós fánk
Töltenivalóan finom ez a sós képviselőfánk. Csináljuk nagyobbra és töltsük meg mindenféle kencével: snidlinges-lazacos vagy kapribogyós-szardíniás sajtkrémmel, de imádni fogja a sonkahabot és cukkinikrémet is. Süssük épp jóra: belül habkönnyű és légies, kívül pedig roppanós.
3. Édesburgonyás szőlős fánk
A sósakról térjünk át az édesekre: ez a tojás nélküli fánk édesburgonyával éri el fantasztikus állagát, és nem kell fánkszakértőnek lennünk, ahhoz hogy megalkossuk ezt a marokkói csodát. Ha a a narancsos-csillagánizsos tészta elkészült, a fánkocskák szaggatásakor kiélhetjük minden bennünk rejlő kreativitásunkat, a forma ugyanis teljesen ránk van bízva: formázhatunk kanállal, villával, gömböket, köröket, vagy csepp formákat. Vörös szőlős sziruppal és tejföllel tálaljuk.
2. Beignet, a franciák fánkja
Ha Marie Antoinette-nek jó volt, sőt elcsábult tőle, akkor mi is hagyjuk magunkat, ne álljunk ellen a kísértésnek. Annyira tökélyre fejlesztették a franciák a fánkot, hogy az Újvilágba is magukkal vitték, ahol megvetette a lábát és szinte már magukénak érzik a kreol konyhában is. Lekvárral, pudinggal együk és soha ne hagyjuk abba.
1. Almafánk sós karamella öntettel
Almafánk nagy farsangi meglepetésként, nem más, mint bundázott almakarika.Fehérborral és fahéjjal felturbózott palacsintatésztába forgatjuk a savanykás almaszeleteket. Forró bő olajban kisütjük és sós karamella öntettel nyakon öntjük. Kalóriákat ne számoljuk, csak élvezzük!