Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

5 különleges fánk farsangra

A kisujjadban van már a szalagos és a csöröge? Akkor mi most megmutatjuk neked, hogyan tudod még különlegesebbé tenni a farsangi menüt. Nem szokványos, nem mindennapi fánkreceptek, a farsang mindennapjaira.
2016. január 29.

Már benne is vagyunk nyakig a farsangi időszakban, van aki gyermekének készít jelmezt, megpróbálva lekövetni a hetente változó igényeket, van aki saját magának keresi a megfelelő álcát. Egy biztos: nem csak a külsőnkre kell gondolni vízkereszt és hamvazószerda között, hanem a hasunkra is. A farsang emblematikus ételéről, a fánkról írtunk már itt, sokan sokféleképpen készítik, nagyon sok nemzetnek megvan a maga fánkja, mi most összegyűjtöttünk öt variációt, amivel feldobhatunk egy otthoni álarcos bulit, vagy menőzhetünk az ovis anyukák előtt.

5. Francia sajtos fánkFrancia sajtos fánk

Ha a farsangi buli résztvevőinek nagyobb része nem kifejezetten édesszájú, mindenképpen próbáljuk ki ezt a francia sajtos fánkot. A pogácsával szemben megvan az az előnye, hogy nem lesz tömör, fojtogatós a tésztája, ellenben könnyű és nagyon sajtos. Klasszikus égetett tésztás fánkot készítünk, tehát a képviselőfánk sós verzióját, hiszen ennek a tésztájába só és sajt is kerül. A tetejét szórjuk meg mákkal, izgalmassá teszi.

gougere_kicsi4. Gluténmentes gougéres – a sós fánk

Töltenivalóan finom ez a sós képviselőfánk. Csináljuk nagyobbra és töltsük meg mindenféle kencével: snidlinges-lazacos vagy kapribogyós-szardíniás sajtkrémmel, de imádni fogja a sonkahabot és cukkinikrémet is. Süssük épp jóra: belül habkönnyű és légies, kívül pedig roppanós.

3. Édesburgonyás szőlős fánk

A sósakról térjünk át az édesekre: ez a tojás nélküli fánk édesburgonyával éri el fantasztikus állagát, és nem kell fánkszakértőnek lennünk, ahhoz hogy megalkossuk ezt a marokkói csodát. Ha a a narancsos-csillagánizsos tészta elkészült, a fánkocskák szaggatásakor kiélhetjük minden bennünk rejlő kreativitásunkat, a forma ugyanis teljesen ránk van bízva: formázhatunk kanállal, villával, gömböket, köröket, vagy csepp formákat. Vörös szőlős sziruppal és tejföllel tálaljuk.

2. Beignet, a franciák fánkjabeignet

Ha Marie Antoinette-nek jó volt, sőt elcsábult tőle, akkor mi is hagyjuk magunkat, ne álljunk ellen a kísértésnek. Annyira tökélyre fejlesztették a franciák a fánkot, hogy az Újvilágba is magukkal vitték, ahol megvetette a lábát és szinte már magukénak érzik a kreol konyhában is. Lekvárral, pudinggal együk és soha ne hagyjuk abba.

1. Almafánk sós karamella öntettel

Almafánk nagy farsangi meglepetésként, nem más, mint bundázott almakarika.Fehérborral és fahéjjal felturbózott palacsintatésztába forgatjuk a savanykás almaszeleteket. Forró bő olajban kisütjük és sós karamella öntettel nyakon öntjük. Kalóriákat ne számoljuk, csak élvezzük!

 

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!