
5 kímélő étel, ami átsegít az ünnepek között
Biztosan veletek is előfordul a vendégsereg elvonulása után, hogy megéheztek, de igazán semmi sem vonzó, pedig tele a hűtőszekrény finomabbnál finomabb ételekkel. Valami könnyű, valami gyomorkímélő kellene, ami enyhülést hoz a kulináris megpróbáltatások után: saláta, egyszerű kis leves, csirke, lényeg, hogy ne kelljen az elkészítéssel sem sokat bajlódni, és a a gyomornak se legyen megterhelő.
1. Almás fehérrépa krémleves
Egy télies hangulatú, “semmi hús, semmi rántás” leves, csak az alapzöldségek: fehérrépa, burgonya és alma. Könnyen elkészíthető, hiszen ha megszabadultunk minden alapanyag héjától, már csak meg kell főznünk őket, fűszereznünk és pürésítenünk. A fehérrépa földes ízét jól ellensúlyozza a krumpli és az alma édessége.
2. Sült padlizsános penne
Igen, az olaszok ahhoz is nagyon értenek, hogyan kell villámgyorsan, könnyű tésztás egytálételt készíteni. Padlizsánnal, paradicsommal és feta sajttal. Ez egy klasszikus paradicsomszósszal indul: olívaolaj, hagyma, bazsalikom és paradicsom összefőzve. Sült padlizsánnal és sajttal turbózzuk, hiszen a két ünnep között is jól kell azért laknunk.
3. Csirkemell mangósalsával, kókusztejes rizzsel
Ez egy igazán izgalmas fogás, amit elkészíthetünk “lájtosan” is: a sült csirkemell és a főtt rizs diétás. Aki azért szeretné fenntartani az ünnepi hangulatot, bátran használjon olyan fűszereket, mint gyömbér, chili, menta, korinader. A mangósalsa csodálatos triót alkot a rizzsel és a sült csirkemellel.
4. Zöldfűszeres bulgursaláta
Üde, könnyű saláta, mely a nyarat idézi, de bármely évszakban elkészíthető: hiszen az uborka, a paradicsom és az újhagyma manapság már télen is beszerezhetők. Téliesíthetjük sütőtökkel vagy gránátalmával. Jó sok petrezselyemmel és citrommal tálaljuk.
5. Egzotikus téli gyümölcssaláta
Minden, amire ilyenkor igazából szükségünk van, ebben a salátában megtalálható: citrusos, mégis édesen egzotikus C-vitamin bomba: pomelo, zöldcitrom valamint licsi és ananász egyvelege. Locsoljuk meg egy leheletnyi mézzel vágjunk rá jó sok mentát. Ha fél órára a hűtőbe tesszük kellemesen összeérnek az ízek és a salátánk is megfelelő hőmérsékletű lesz.