Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

5 jel, amiből kiderül, igazi olasz étteremben vagyunk-e

Biztosan állíthatjuk, hogy nincs olyan település Magyarországon, ahol ne lenne legalább egy pizzéria vagy olasz étterem. Na, de hogyan lehetünk biztosak abban, hogy amit elénk raknak, az legalább nyomokban tényleg emlékeztet itáliai elődjére?
2016. január 24.

Fényképezni mindenki tud, focizni még többen, a főzéshez is irtó sokan értenek, a paradicsomszószt meg egyenesen kirázzuk a kisujjunkból. Azért nem árt, ha figyelünk az apró jelekre mielőtt belépünk egy “echte” olasz étterem ajtaján és bőségesen berendelünk. Mi most öt ilyen gyanús jelet állítunk csatasorba, megtámogatva egy-egy szuperolasz recepttel.

Milánói sáfrányos rizottó, ahogy David Beckham készíti

Forrás: www.lifesambrosio.com

Forrás: www.lifesambrosio.com

Ha az olasz étterem ajtaján, magassarkú cipőben belépve, az első 5 perceben nem kezd el flörtölni velünk a pincér/sommelier/üzletvezető, biztosak lehetünk benne, hogy a rizottónk sem lesz majd krémes és al dente. Azért adjunk még egy esélyt és nézzük át az étlapot.

A tökéletes rizottót pedig magunk is elkészíthetjük otthon, ha van kedvünk és időnk, hiszen David Beckham, a futball-király igazi olasz főzőiskolában sajátította el az alapokat, így bátran rábízhatjuk magunkat.

Pizza

Az asztalhoz leülve extraszűz olívaolaj és modenai balzsamecet helyett ketchup és majonéz éktelenkedik az asztalunkon, akkor bizony nincs min gondolkodnunk. Forduljunk sarkon és a lehető legrövidebb idő alatt hagyjuk el a helyszínt. Aki a pizzára ketchupot rak, legyen az bármilyen menő amerikai termék, az bármilyen egyéb szörnyűségre is képes.

Az eredeti olasz pizza elkészítésének fortélyait pedig kitől mástól tudhatnánk meg, mint Magyarország legismertebb Milan-drukkerétől, Giannitól.

Zöldséges minestrone03.24 Minestrone

Az igazi olasz étteremben minden fogáshoz adnak reszelt parmezánt, kivéve persze a desszertet. Egyszóval, ha reszelt trappistát szórnak tésztánkra, pizzánkra, akkor bizony nagyon nem olasz az étterem, amit választottunk.

Ugyanígy jár reszelt parmezán a legemblematikusabb olasz leveshez, a minestronéhoz is. Amit az “ahány ház, annyi szokás” elv alapján millióféleképpen lehet készíteni. Lényeg, hogy főzzünk bele mindenféle zöldséget és tálalás előtt szórjuk meg parmezánnal.

Babos tészta- Pasta e fagioli

Bármilyen tésztát rendelünk, ha a villát beleszúrva egy tömbben rátapadt evőeszközünkre, akkor az maga a vég: merénylet az olasz konyhakultúra ellen. Azt jelenti, hogy túl korán főzték ki a pastánkat, vagy sokat vártak a szervírozással.

Ezzel az isteni babos tésztával ez nem fordulhat elő, hiszen ez egy szaftos, sűrű egytálétel. Igazán laktató és egészen ősztől tél végig bármikor bevethető.

Olasz mandulatortaOlasz mandulatorta

És ami talán a legfontosabb: a hangulat. Legyen az italopop, vagy Giovanotti, Bocelli vagy Ramazotti, a hangszórókból mindenképpen olasz zene szóljon, a falakon a nemzeti trikolor, olasz életképek vagy focitrófeák virítsanak. A pulthoz közel pedig van egy asztal, ahol a főnök és családja étkezik. Ettől lesz igazán olasz.

Az olasz mandulatorta receptjét, pedig Davide Deligio, a budapesti Dolcissima cukrászda megálmodója diktálja le nekünk. A torta annyira univerzálisan tökéletes, hogy bármilyen alkalomra, legyen az vendégvárás, születésnap, esős vasárnap délután, bátran elkészíthetjük.

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.