
5 fogás, amivel teljes lesz az ünnepi asztal
A Karácsony a szeretet, az együttlét és az ajándékozás mellett az étkezés körül is forog. Nem mindegy, hogy milyen ételekkel ünnepeljük, az év egyik legfontosabb eseményét. Ilyenkor mindenki igyekszik kitenni magáért. Van, aki a jól bejáratott és kipróbált receptekre esküszik, mások bújják a magazinokat és a netes gasztrportálokat, újabbnál újabb ötletek után kutatva. Lényeg, hogy a családtagok és vendégsereg elismerését kivívjuk. Mi most egy csokorba szedtük a nálunk legnépszerűbb fogásokat, nem titkoltan azzal a céllal is, hogy ötletet adjunk a még bizonytalankodóknak. Figyelem még van egy fél délelőtt, hogy begyűjtsétek a hozzávalókat!
5. Előétel: kaviáros blini
Ha már az elején szeretnénk nagyot durrantani, mindenképpen vegyük be a menüsorba ezt a jellegzetesen orosz előételt. Az alap egy élesztős minipalacsinta, amit nagy rutinnal már kisujjunkból kirázva gyorsan el tudunk készíteni, akár előre is, hiszen akkor sincs gond ha a tésztát hidegen kínáljuk. Tejföllel tálaljuk, kaporral fűszerezzük és kaviárral megkoronázzuk.
4. Leves: almás gesztenyekrémleves
Fűszeresen izgalmas és krémesen tartalmas ez a kifejezetten téli almás gesztenyekrémleves. Szinte teljesen bizonyos, hogy december végén minden hozzávalót megtalálunk az otthoni éléskamrában is. Elkészítése egyszerű mégis a gesztenye-kakukkfű párosításnak köszönhetően óriási sikert fogunk aratni vele. Ezek ketten ugyanis szuper jól összeillenek, sőt kiegészítik egymást. Aki ezt megkóstolja, félő, hogy leragad a levesnél.
3. Halas főétel: fűszeres, morzsás lazac
Ha mi azok közé tartozunk, akik szerint halételnek mindenképpen szerepelni kell az ünnepi menüsorban, akkor mindenképpen ezt az egészséges, elegáns és villámgyorsan elkészíthető morzsás lazacfilét válasszuk. Ugyanakkor a narancsdzsemnek, a citrushéjnak, a gyömbérnek és chilipehelynek köszönhetően, sikerül jó messzire lerugaszkodnunk az unalmas rántott halszelettől. A hal semleges ízét ugyanis annyira feldobják ezek a fűszerek, hogy minden másról el is feledkezünk.
2. Szárnyas főétel: narancsos kacsacomb, gránátalmás lencsesalátával
Szemet gyönyörködtetően szép ez a gránátalmás körettel tálalt kacsacomb, a karácsonyi hangulat már a tányérunkon figyel: a zöld petrezselyem és a menta, a piros gránátalma magok és az aszalt vörösáfonya a karácsonyfa színeit idézik meg. A kacsacomb a narancstól a csillagánizstól, és a fahéjtól illatozik. A kacsacomb megfelelően elkészítve finoman omlós tud lenni,a köret pedig roppanósan kiegészíti. Bűvöljük el érzékszerveinket!
1. Desszert: mézes, sült mákos guba
Ha már készen sorakoznak az asztalon a bejgli rudak, és maradt még mák, ne hagyjuk azt parlagon heverni.Készítsük el ezt a hétköznapi finomságot. Könnyedén ünnepibe tudjuk öltöztetni: igazi vaníliával és aranybarnára pirult kalácsszeletekkel. Méltó lezárása lehet a Szentestének és az egész család garantáltan bolondulni fog érte, a felnőttektől az apróságokig.