Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

5 dolog, amitől eddig féltél a konyhában

A konyháról elsőre mindenkinek az a hely ugrik be, ahol a finom vacsorák és egészséges reggelik készülnek, pedig az egyik legveszélyesebb hely a lakásban, tele éles késekkel és forró edényekkel.
2016. január 21.

A legrosszabb dolog ami főzés során történhet, hogy ehetetlen végeredmény kerül az asztalra. Az esetek döntő többségében a főzés tűzből, késekből és meleg ételből áll, amik mind potenciális veszélyt jelentenek. Balesetek mindig történnek a konyhában: legyenek ezek égési sérülések vagy kisebb nagyobb vágások. Ezeket mind konyhai eszközök, vagy főzési eljárások okozzák, ha helyesen alkalmazod őket, elkerülhetőek.

Kellő odafigyelés és gyakorlat mellett azonban nincs igazi okunk félni egy reszelőtől vagy egy késtől. Most végigvesszük a legveszélyesebb konyhai eszközöket és műveleteket. Megmutatjuk, hogyan kell helyesen és biztonságosan használni őket.

1. Késekforro3

Ha főzöl, előbb vagy utóbb biztosan megvágod magad. Ez általában egy túl gyors mozdulat vagy a figyelmetlenség miatt történik. Ezeket mind meg lehet előzni, ha az éles kést megtanuljuk helyesen használni.

Így használd a késed

Hogyan kell rendeltetésszerűen használni egy kést? A biztonság az előkészületekkel kezdődik- először is egy éles késsel, és azzal, hogy a felület, amin vágunk, stabil. Fogd helyesen az aprítani kívánt zöldséget vagy gyümölcsöt, és a kést is. Lassan kezdd a vágást.. A késeket tartsd biztonságos helyen és a mosogatásnál is légy óvatos.

A jó késeket elég évente egyszer vagy kétszer megéleztetni, vagy használd az otthoni éleződet, de előbb nézz utána, hogy használják a profik.

2. A rettegett reszelő

Az egyik legfélelmetesebb konyhai eszköz, mind közül. A pengék és fogak nagyon élesek, így képes papírvékony szeleteket vágni. Ha kézben tartod a szeletelni kívánt zöldséget könnyen belevághatsz az ujjadba is.

Van megoldás!

Ne félj a reszelőtől! Vegyél hozzá speciális ujj/kézvédőt, és lassan dolgozz.

3. Forró serpenyők

Mindegy, hogy csak egy kis kávét tettél fel főni, vagy egy háromfogásos vacsorával és annnak megannyi edényével zsonglőrködsz, esély van rá, hogy megégesd magad. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, amikor egy tűzforró ételt kiteszünk a pultra hűlni, majd néhány perc múlva hozzányúlunk.

A kesztyű mindig legyen kéznél

Az egyik legjobb megoldás az égési sérülések elkerülésre, ha a fogókesztyűt mindig a sütő, a főzőlap, vagy az aktuális forró edény mellé tesszük, amíg az ki nem hűl. Olyan kesztyűt válassz, ami az alkarod egy részét is védi, és aminek jó a fogása. Így a nehezebb edények emelgetését is megkönnyíted, még akkor is, ha az már nem forró.

4. Kukta

Van ugyan kuktád, de a konyhaszekrény egyik legeldugotabb zugában. Ismerős, ugye? Miért nem használjuk? Valószínűleg, mert félünk attól, hogy felrobban. A legijesztőbb a kuktából folyamatosan kiáramló tűzforró gőz. Viszont az is igaz, hogy az, aki meri használni, általában egy órán belül vajpuha ételekhez jut. Tedd félre félelmeid, vedd elő a kuktád és kezdd el használni!

Használd a legújabb modelleket és alaposan olvasd el a használati utasítást!

Először is vegyél egy újfajtát, mert a régebbiek lehet, hogy nem rendelkeznek az összes biztonsági felszereléssel. Figyelmesen olvasd el a használati utasítást, hogyan kell megfelelően bánni vele, kezdve a szelepek tisztántartásától, egészen addig, hogyan kell a tömítéseket megvédeni a kiszáradástól. Vegyél kesztyűt, amikor kiereszted a gőzt!

forro5. Olajban sütés

Nem megalapozatlan a félelmünk az olajban sütéssel kapcsolatban. Az olaj legalább 180 fokos, komoly égési sérüléseket tud okozni, és még tűzveszélyes is. Ha viszont megfelelően használjuk, isteni, ropogós ételeket varázsolhatunk!

Kerüld a nyílt lángot és a vizet!

Először is legyen kéznél tűzoltókészülék. Másodszor, tartsd észben, hogy a forró olaj sem a nyílt lángot, sem a vizet nem szereti. Az olaj igen gyúlékony, így ha véletlenül beleesik egyetlen szál gyufa, könnyen lehet, hogy a rántott csirkén kívül, az  egész konyhát felgyújtod. A túlfolyás elkerülése érdekében, ne töltsd tele a serpenyőt olajjal.

Ha az olaj vízzel érintkezik, a víz azonnal forró gőzzé változik. Az olaj fröcsögni kezd, és égési sérüléseket okoz. A legjobb, ha a vizet és a tüzet távol tartod a serpenyőtől. Törölgesd el a serpenyőt, mielőtt olajat öntesz bele. Bármilyen étel is kerüljön a forró olajba, előtte itasd le róla a felesleges nedvességet.

Használj hőmérőt, hogy a megfelelő hőmérsékletet tudd elérni. Sose nyúlj műanyag eszközzel az kirántott falatokért. A felesleges olajat csöpögtesd le az ételről, majd papírral kibélelt tányéron itasd le róla a maradék zsiradékot. Az olajban való sütögetés nem megy kellemetlen szagok nélkül, így próbáld meg nyitott ablak és zárt ajtó mellett.

Az edényt hagyd teljesen kihűlni, mielőtt elmosnád.

 

Forrás: www.thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

7 egyszerű trükk, amivel magabiztosan készíthetsz többfogásos vacsorát

7 egyszerű trükk, amivel magabiztosan készíthetsz többfogásos vacsorát

Szervezz bátran nagyszabású születésnapot otthonra, és ne ess kétségbe a rád váró teendőktől. Ha elolvasod tippjeinket, minden sokkal egyszerűbb lesz!
Italok januárra, amik tutira felmelegítenek

Italok januárra, amik tutira felmelegítenek

Elmúlt a december, az ünnepekkel teli, várva várt hónap, tavaszig pedig még aludni kell néhányat. A Food52 most összegyűjtötte milyen forró finomságokkal kényeztetjük magunkat a világ körül, ehhez persze nekünk is van néhány hozzáfűznivalónk.
A csodálatos és megunhatatlan zöldborsó

A csodálatos és megunhatatlan zöldborsó

Borsóleves, rizi-bizi és borsófőzelék...Tényleg csak ennyit tudnak a kis, zöld golyók? A finecooking ötlete alapján, mi is összegyűjtöttünk

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!