Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

4 furcsa karácsonyi szokás az Egyesült Államokból

2018. december 15.

A cikk valóságtartalmával – vagy legalábbis azzal, hogy sokan követik ezeket a furcsa „tradíciókat” – ugyan vitatkozhatunk, de mi oknyomozás helyett inkább csak arra buzdítjuk az olvasót, hogy egy csésze forró kakaó társaságában mulasson ő is egy jót az alábbi „szokatlan szokásokon”.

 

Savanyú uborka formájú díszeket rejtenek el a karácsonyfán

A kis uborkákhoz kedves hagyomány is tartozik. A felnőttek eldugtak a karácsonyfán egy-egy uborkadíszt, a szerencsés gyerek pedig, aki megtalálta, extra ajándékban részesült. És hogy honnan ered a tradíció? Az igazság ezúttal is vitatott, két monda is kering az uborkadíszekről.

Az első legenda szerint egy gonosz fogadós megölt két fiút, majd a testeket egy uborkás hordóban rejtette el. Szerencsére éppen arra járt a Mikulás, és újra életre keltette őket. A másik legenda szerint egy Németországban született katonát elfogtak és bebörtönöztek az amerikai polgárháborúban. Utolsó kívánságaként savanyú uborkát kért. Az őr megsajnálta, és adott neki egy uborkát, amely csodás módon még hosszú ideig életben tartotta.

 

Karácsonyfájukat pattogatott kukoricával ékesítik

A mai formájában ismert karácsonyfa a 16. századi Németországból ered, ám az, hogy pattogatott kukoricát aggatnak rá, már nagyon is amerikai szokás. A frissen az Egyesült Államokba települt németek dekorálták először ezzel a fáikat, felidézve a szárított gyümölcsökkel és magokkal díszítés hagyományát. A pattogatott kukorica könnyen beszerezhető termék volt, így választásuk kifejezetten logikusnak tekinthető.

 

Beöltöznek télapónak, majd jól berúgnak

San Franciscóban az 1990-es években egy titkos társaság hatalmas ivászatot szervezett. A tagok télapó jelmezt öltöttek, majd nem csak bárokba, hanem privát partikra is betértek – természetesen hívatlanul –, és mindegyik helyszínen alapos felfordulást okoztak. Az évek során az egykori esemény kinőtte magát, ma már jótékony célokkal kötik össze. A New York-i Mikulások az elmúlt 5 évben 400 000 dollárt gyűjtöttek, amelyet a város jótékonysági szervezeteinek adományoztak.

 

Hatalmas máglyákat raknak

A karácsonyi máglya louisianai szokás. Fa formájú máglyákat gyújtanak, kérve ezzel a sorsot, hogy a Mississippi folyó ne áradjon ki a következő évben. A szokás cajun eredetű. A máglyák a hagyomány szerint segítenek a télapónak is, hogy utat találjon a sötétben.

 

Forrás: The Insider

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karácsonyi gyógytea készítő workshop Émile-nél!

Karácsonyi gyógytea készítő workshop Émile-nél!

Tarts velünk egy különleges programon, melynek során megismerkedünk a teakeverékekbe tehető gyógy- és fűszernövényekkel, ehető virágokkal, aszalt gyümölcsökkel, és több gyógynövényfőzetet meg is kóstolunk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!