Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: www.pastrycraftseattle.com

4 alapsütemény, ha csak fél órád van a vendégek érkezése előtt

Süteményt sütni mindenki tud, és ez biztos. Bizonyára vannak rutinosabbak, sőt, olyanok is, akik amatőrként is művészi szintre emelik a sütést, de ne hidd el senkinek – legfőképp magadnak ne! -, hogy te kétbalkezes vagy, aki képtelen összehozni egy ehető édességet.
2015. október 29.

A siker azon múlik, jól választod-e meg a tésztát, amiből ínyencséget akarsz varázsolni az asztalra. Ha csak fél órád van a mutatványra, nem jó ötlet hatlapos mézes tésztának nekikezdeni, mert az biztos kudarc. Fontos a sikerhez a jó recept is. Nem mindig célravezető napokig böngészni a netet, összevetve a sok-sok hasonló útmutatót, abból általában káosz kerekedik csak. Válaszd ki azt a cukrászt, bloggert, szakácskönyvet vagy magazint, amelynek a receptjeiben nem szoktál csalódni, és légy hűséges! Készítsd el a sütit az ő ajánlása alapján, nagy valószínűséggel ugyanolyan jó lesz, mint az illető többi receptje.

MuffinEpres muffin

No, ha van valami, amit mindenki el tud készíteni, az a muffin. Ez persze nem lekicsinylése az említett kreációnak, csak ténymegállapítás: muffint sütni nem nehéz dolog. Persze ezt is lehet művészetté fejleszteni, de ha átmenetileg megelégszel az elismerő cuppogásokkal, válassz egy olyan receptet, ami azért bonyolultabb, mint egy faék, és jó, ha van benne egy olyan összetevő, aminek a jelenléte kiemeli a muffint az érdektelenség homályából, és máris kezdődhet a munka. Egy dolgot ne tévessz szem elől sosem: a muffin halála a túlkeverés. Higgy a leírásnak: egyik tálba mehetnek a száraz hozzávalók, a másikba a nedvesek, vegyítsd össze a két tartalmat, és csak addig keverd, míg a massza össze nem áll. Nem kell agyonkeverni, túldolgozni. És azt tudtad, hogyha 160 fokon sütöd a muffint, lapos lesz a teteje (ideális alapot biztosítva például annak, hogy a muffinból vajas krémmel turbózva cupcake váljon), ha 180-on, akkor megemelkedik, és kúp formájú lesz?

Omlós tészta

Elkészítésének fortélyát mindenképp érdemes elsajátítani, ugyanis nagyon változatosan felhasználható típus. Három fajtája van, a gyúrt, a kevert és az élesztős omlós tészta. Alkotóelemei a liszt, vaj és a porcukor, az arány pedig a jól megjegyezhető 3:2:1, azaz 3 rész liszt, 2 rész vaj, 1 rész porcukor. Adhatunk a tésztához tojást is, és sose hagyjuk ki belőle a kötelező egy csipet sót!eperlekvaros_pite

Az omlós tészta készítésének van két fontos szabálya, ami figyelmen kívül hagyása esetén hiába kérdezed meg orvosodat, vagy gyógyszerészedet, a bajon ők sem fognak tudni segíteni. Az első szabály, hogy a vaj mindig legyen nagyon hideg, sőt, a tál és a kezünk is legyen az. A másik fontos dolog, hogy az omlós tésztát sose gyúrjuk, csak morzsoljuk össze az ujjhegyeinkkel a vajat és a lisztet. A gyúrástól ugyanis beindulna a lisztben található glutén, ami nagyon klassz dolog lenne, ha épp kenyeret sütnénk, de az omlós tésztánál ez kerülendő folyamat. Legjobban akkor járunk, ha késes betétű aprítóba tesszük a lisztet és a hideg vajat, majd pulzáló működtetés mellett épp csak annyi ideig hagyjuk a tésztát kevertetni a géppel, amíg nedves homokhoz hasonló állagú nem lesz. Ekkor borítsuk az anyagot deszkára, gyors mozdulatokkal nyomkodjuk egybe a morzsákat – pont úgy, mint amikor anno nedves homokból kezdtünk várat építeni -, és már csomagolhatjuk is műanyag fóliába a labdacsot, aztán irány a hűtő, legalább 30 percre, de még jobb, ha néhány órára is magára hagyjuk a tésztát, hadd pihenjen. További felhasználását a pontos receptek mondják meg.

Egyensúlytészta

Nem nehéz kitalálni, honnan kapta a nevét ez a Jolly Joker. Igen, ugyanolyan súlyú liszt, cukor, zsiradék és tojás kell hozzá. Szódabikarbóna vagy sütőpor hozzáadásával levegősebbé tehetjük a tésztát. A recept pontos betartása esetén pedig olyan tuti kis süteményünk lesz, hogy mindig ilyet akarunk majd sütni, és a harmadik próbálkozás után már csukott szemmel is el tudjuk készíteni a sütit. Nyáron gyümölccsel rakhatjuk meg a tetejét gazdagon, télen jöhet bele a fahéj, a rum és a lekvár.

Vajas tészta04.02 Francia típusú krémes vaníliás mascarponével

Nos, ebben az esetben rövid lesz a leírás: vajas leveles tésztából nyugodtan használj boltit! Jamie is így csinálja, és ha neki jó, hát nekünk is jó. Nem állítom természetesen, hogy házi leveles vajas tésztát készíteni lehetetlen, én magam is kipróbáltam már többször, jó eredménnyel, de az tagadhatatlan, hogy a készen vásárolttal rengeteg időt takarítunk meg, és bizony a végeredmény igen jó. Kapunk fagyasztott leveles tésztát is, de már frisset is vásárolhatunk a szupermarketben, amit csak kicsomagolunk, és máris vághatjuk, tölthetjük, csavarhatjuk, süthetjük. Még a deszkát sem kell elővarázsolnunk a spájzból, a friss leveles tészta gyártói olyan zsírpapírba göngyölik a tésztát, amin kicsomagolás után nyugodtan megformázhatod a szükséges alakzatokat. Úgyhogy bár azt vallom, hogy a házi süteménynél nincs jobb a világon, a leveles tészta esetében azt mondom, nyugodtan vedd meg a készet!

Megosztom barátaimmal
Kandikó Éva

Kandikó Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Lencsével egész évben

Lencsével egész évben

Te is egy évben csak egyszer, új évkor eszel lencsét? Simán elmész mellette a boltban, a piacon? Azt hiszed, csak főzeléket lehet főzni belőle? Akkor bizony fel kell fednünk előtted a titkot: a lencse roppant változatosan használható, egészséges, gyakorlatilag az év bármely szakában fogyasztható növényünk.
Befőzünk, elrakunk, konzerválunk télire

Befőzünk, elrakunk, konzerválunk télire

Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.
Lecsó, az örök kedvenc

Lecsó, az örök kedvenc

Sok étel van a világon, amely ahány ház, annyi szokás jegyében készül, egyik ikonikus tagja ennek a körnek a lecsó. Szinte mindenki szereti, szinte mindenki másként készíti, és szinte mindenki meg van róla győződve, hogy az övé a világ legjobb lecsója.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?