Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

3 szuper tipp, hogy télen is legyen bazsalikom a konyhában

A bazsalikom nagyon sokoldalú növény: készíthetünk belőle pesztót, és a legunalmasabb ételt is fel tudjuk vele dobni. Most megmutatjuk hogyan lehet eltenni belőle télire, hogy aztán egy havas januári napon is friss, zöld levelekkel tudjuk díszíteni a capreset!
2015. november 2.

1. Fagyasztásbazsalikomfagyasztott

Ugyanúgy használhatjuk a fagyasztott bazsalikomot mint a frisset. A levelek úgy olvadnak ki, ahogy megfagytak.
A fagyasztás menete :

  • Blansírozás: Távolítsuk el a leveleket a szárról és dobjuk őket forró vízbe két másodpercre, majd rakjuk át a leveleket jeges vízbe.
  • Szárítás és fagyasztás: Először száritsuk ki őket teljesen és így rakjuk a fagyasztóba, a rétegeket papírral elválasztva egymástól.

2. Sűrítménybazsalikompure

Ha nem akarjuk egészben lefagyasztani a leveleket, készítsünk belőle pépet és azt tegyük a mélyhűtőbe.
Pépesítsük és fagyasszuk ezzel a 3 könnyű lépéssel.

  • Előkészítés: Távolítsuk el a bazsalikom leveleket a szárról, majd mossuk és szárítsuk meg teljesen.
  • Pépesítés: Használjunk turmixgépet a bazsalikom pépesítéséhez olívaolajjal. Egy evőkanál olajat egy pohár bazsalikomhoz.
  • Fagyasztás: Fagyasszuk le a pépet jégkockatartóban.

3. Szárításbazsalikomszaraz

Szárított bazsalikommal is szuper főzni! Bolti helyett, akkor már használjunk sajátot. A szárításnak sok különböző módja van, próbáljuk ki most a sütőben készült verziót.
Sütőben szárított bazsalikom 3 egyszerű lépésben

  • Távolítsuk el a bazsalikom leveleket a szárról, majd mossuk és szárítsuk meg teljesen.
  • Szárítás: Állítsuk a sütőt a legalacsonyabb fokozatra. A leveleket rakjuk a sütőbe, majd süssük kettő- négy órán keresztül, amíg a levelek ki nem száradnak teljesen.
  • Morzsoljuk le: Vegyük ki a bazsalikomot a sütőből. Morzsoljuk el a kiszáradt leveleket majd tegyük el őket jól zárható üvegekbe vagy dobozokba.

 

Forrás: thekitchn.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Bazsalikomos-epres limonádé

Bazsalikomos-epres limonádé

Egy napsütéses napon nem vágyik az ember másra, mint egy jó pohár frissítő italra, ezek közül az epres limonádé bazsalikommal az egyik legjobb.
Vendégváró: grillezett kecskesajt bazsalikomos öntettel

Vendégváró: grillezett kecskesajt bazsalikomos öntettel

Aki szereti a kecskesajtot, nincs szüksége különösebb magyarázatra, hogy miért próbálja ki ezt a receptet, de a hezitálók kedvéért egy kis motiváció: a vendégek odáig lesznek érte!
Bazsalikompesztós burgonyafőzelék

Bazsalikompesztós burgonyafőzelék

A bazsalikomos burgonyapüré már sok divatos étterem étlapján számít klasszikus köretnek. Ebből kiindulva jött az ötlet, hogy más ételben is jól passzolhatnak egymással. Kiderült, hogy a krumpli és a bazsalikom egy főzelékben is remek párost alkotnak. Szatmári Feri, a Főzelékes legújabb receptje.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsos-vöröslencsés spagetti

Gyors és laktató tésztaétel a téli napokra.

Édesburgonyás palacsinta

Könnyű vacsora. Vagy extrán laktató reggeli?

Buddha-tál

Finom, egészséges, sokoldalú és a végtelenségig variálható – ez a Buddha-tál.