
3 biztos tipp a fokhagymaszag ellen
A fokhagyma illatos tulajdonsága azóta sújtja az emberiséget, mióta az első hagymákat kiástuk a földből. De szerencsére egyik kedvenc oldalunkon, a Food and Wine-on megtaláltuk a megoldást. Az Ohioi Állami Egyetem kutatói olyan bizonyítékokra bukkantak melyekkel, meg tudjuk szüntetni a rossz szájszagot, mielőtt zavarni kezdené a körülöttünk lévőket. Kutatásuk alapján bemutatunk három módszert erre a problémára.
Együnk nyers almát!
Mind tudjuk, a félbevágott alma, ha kint hagyjuk a levegőn, megbarnul. Ezt a színváltozást egy olyan enzim okozza, amely nem csak kevésbé étvágygerjesztővé teszi a gyümölcsöt, hanem természetes úton szagtalanítja a kellemetlen illatért felelős szulfidokat.
Igyunk citromlevet!
Ez a módszer kifejezetten jól működik ha a fokhagymát összetörve, főzés nélkül fogyasztjuk. A citromlében található savak lebontják az alliináz enzimet, amelyek a fokhagyma összetörésekor keletkező kellemetlen szagokért felelnek.
Fogyasszunk zöld teát!
A zöld teának igen magas a polifenol-tartalma (ez amúgy egy antioxidáns). Ugyanúgy, ahogy az alma enzimjei, a polifenolok is elfedik a szagokért felelős molekulákat.
Sheryl Barringer, a kutatás egyik vezető tudósa szerint érdemes ezeket az alapanyagokat a fokhagymával együtt elfogyasztanunk. Például tegyünk egy kis almát abba a salátába, amire később fokhagymás dresszinget öntünk, vagy adjunk citromot a fokhagymás szószainkhoz, de természetesen akár egyből a szánkba is facsarhatjuk a levét, amint egy fokhagymás pirítósba haraptunk.