
25 konyhai alapfogás, nem csak kezdőkenk! 1. rész
1. Hagymaaprítás
Ételeink nagy részének alapja a hagyma. Ha megtanulod gyorsan, ügyesen felvágni, a legtöbb étel elkészítési idejét lerövidítheted. Nézd meg videónkon, hogyan csinálják a profik! A könnyeidet pedig egy kiskanál segítségével tarthatod távol. Csak tedd a szádba, amíg aprítasz! Próbáltad már?
2. Késforgatás
Ha már tökélyre fejlesztetted a hagymavágást, láss neki a késforgatáshoz! Vágás, filézés, aprítás…ebből a videóból mindent elsajátíthatsz. Forgasd magabiztosan a konyha legfontosabb eszközeit, és gyorsabban fogsz elkészülni bármilyen étellel, mint gondolnád. A megfelelő eszköz kiválasztása pedig mindennél fontosabb a hatékony munkához. Pétertől ehhez is kapunk útmutatást.
3. A tökéletes főtt tojás
Egyszerűnek tűnik, de hányszor is rontottad már el? A krémes tojássárga titka egyedül az időzítés (a jó minőségű tojáson kívül). Annak elkerülése érdekében, hogy ne maradjon nyers, kezdd szobahőmérsékletű tojásokkal. Ha lágyabb végeredményt szeretnél, forrald fel a vizet, majd egy kanál segítségével helyezd a tojást a vízbe. Főzd három- öt percig. Kemény tojáshoz pedig tedd a tojásokat hideg vízbe és a forrástól számított tíz percig főzd. Minél tovább főzöd, annál keményebb tojást kapsz. Tedd a kész tojásokat hideg vízbe, hogy ne főjenek tovább.
4. Al dente
Ha neked is mindig az iskolai menzák szétfőtt, nehéz tésztaételei jutnak eszedbe a tészta szó hallatán, akkor most olvass figyelmesen! Olaszországban a tésztát mindig “al-dente” szervírozzák, ami szó szerint azt jelenti, hogy a “fogravaló”. A tökéletes tésztát addig főzik, amíg lágy nem lesz kívül, harapásra mégis finoman roppan. A következőket tedd, amikor legközelebb tésztát főzöl. Forralj fel annyi vizet, amiben bőven van hely a tésztának elmerülni. Alaposan sózd meg és forrald fel. Dobd a tésztát a forrásban lévő vízbe, és többször keverd meg a főzési idő elején, hogy ne ragadjon össze. A főzési idő minden tésztánál más, ezért kövesd a csomagoláson lévő utasításokat. A friss tészta minden esetben hamarabb fő meg, mint a száraz rokonai.
5. Mindent a buggyantott tojásról
Nem szükséges speciális edényeket venni a tökéletes buggyantott tojás elkészítéséhez. Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád! Nézd meg videót, és készíts magad mellé egy edény forrásban lévő vizet, egy adag fehérborecetet és egy lyukas kanalat.
6. Az elronthatatlan omlett
Egyszerű ebéd vagy könnyű vacsora? Omlett! Jó alaposan verd fel a tojásokat, öntsd egy serpenyőbe, szórd rá a sajtot, zöldségeket. Hogy jó omlós legyen, fogd a tojást, és told a serpenyő közepe felé, csakúgy, ahogy látod a videónkon.
7. Hogyan süssünk krumplit!
A sütőben sült krumpli az egyik legegyszerűbb ételünk, mégis, ha kellő odafigyeléssel készítjük, az egyik legkülönlegesebb köret válhat belőle. Dörzsöljük be olajjal és sóval a krumplikat. Így ropogós héjú, puha belsejű végeredményt fogunk kapni. Kövesd klasszikus receptünket, lépésről lépésre.
8. Töltött, sült csirke
A vasárnapi klasszikus, a rántott hús után. Nézd meg videónkat, a három különleges töltött csirke receptjéért. A legfontosabb itt is, az időzítés, hogy kellően szaftos, ugyanakkor ropogós végeredményben legyen részünk.
9. Szaft
Az igazi szósz serpenyőben készül és nem porból! Kövesd videónk minden lépését, hogy tökéletes szaftot tudj készíteni.
10. Alaplé
Alap! Legyen szó levesről, főzelékről vagy bármilyen más ételről, egyértelműen jobb végeredményt kapunk, ha alaplével öntjük fel és nem vízzel. Alaplevet készíteni egyszerű, és ha már úgyis a konyhában vagy, tedd oda a sült húsokból megmaradt csontokat főni.
11. Rizsfőzés
A mindennapok egyszerű ételeit nem nehéz elkészíteni. Ilyen a rizs is. Nincs szükséged rizsfőző edényre, hogy tökéletes, pergős rizs kerüljön az asztalra. Kövesd instrukcióinkat, nézd meg videónkat, és ezentúl mindig tökéletes rizst fogsz főzni.
12. Nem csak a profik tudnak csokoládét olvasztani!
Talán túlzásnak tűnik, hogy csak a csokoládé miatt tartsunk egy olvasztó edényt (bain-marie) a konyhában. Így viszont garantált, hogy a kedvenc édességed készítése közben, nem azon fogsz elbukni, hogy kiöntötted vagy leégetted az olvasztott csokoládét. Nézd meg videónkat, és olvassz csokit, mint a profik.
13. Hogyan válasszuk szét a tojásokat
Sok receptbe csak fehérje vagy sárgája kell, vagy egyszerűen csak külön kell beletenni. A legegyszerűbb egy kés tompa oldalával feltörni a tojást, majd kettéválasztani egy edény fölött, amiben felfogjuk a fehérjét, a sárgáját egyik héjból a másikba öntjük. Ha a fehérjét habbá kell vernünk, vigyázzunk, nehogy a sárgájából belekerüljön! Nézd meg videónkat, és olvasd el tanácsainkat, hogyan mentsd meg a maradék tojásokat!
