Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

(18+) Próbáltad már az akevittet? Skandináv, de nem bútor!

A legfinomabb fűszeres "életvíz" hordója tesz egy Föld körüli utat is.
2021. október 31.

Az északi népeknél az év nagy részében nyomasztó sötét és hideg van; nem csoda, ha izgalmas rövid italokat kísérleteztek ki a skandinávok. Főleg jó, ha némely nedű gyógyhatással is bír – esetleg közérzetet vagy emésztést javít. Az ünnepek miatt a zsíros ételek kísérésére tartogatott, tulipánszerű pohárkákból kínált, norvég eredetű akevitt több néven is futhat: Akvavit és aquavit formájában szintén hozzá juthatunk ehhez az “élet vizéhez”. A 15.századtól jegyzik ezt az alkoholt, melyet erjesztett gabonapépből, illetve krumpliból párolnak, faszénen szűrnek át és számos gyógynövénnyel ízesítenek. Az észak-németek és az izlandiak is ismerik a fűszerkömény vagy kapor által dominált szeszt, mely minimum 42 százalékos töménységű, és főleg a karácsonyi koccintásoknál vagy a napforduló ünneplésekor kerül elő a bárszekrényből. A svédek egy snapsvisa nevű dalra is rázendítenek az aperitif felhajtása előtt, majd kezdetét veszi az augusztusi homárparti, akárcsak a a finneknél, akik pedig fahéjasan isszák az akvavitet. A dánok simán snapsnak hívják, és a fenyőünnep mellett húsvétkor is koccintanak vele.
Lassan érdemes kortyolgatni, hogy az íze átjöjjön; ám van, aki koktélt készít vele, és olyan is, aki sörrel képes kombinálni. Számos fűszer kerülhet még az itókába: kardamom, ánizs, édeskömény, illetve citrom és narancs héja is elfér benne. Ha a tölgyfahordóban tárolt, sárgás színű nedű sokáig érik – van, hogy 12 évig – akkor annál barnásabb árnyalatú lesz; ám az is megengedett már, hogy karamell-színezéket kapjon. A mai napig él az a furának tűnő norvég szokás, hogy teli hordókat utaztatnak hajóval Ausztráliába, majd vissza. A tengeren töltött idő, a folyamatos ringatás, a pára és az eltérő klíma érett ízt kölcsönöz a Line Aquavitnek, ami név garancia az egyenlítő vonalának kétszeri átszelésére. A legnagyobb gyártó mégis Svédország – közel húszféle címkét állítanak elő a szomszédok.

Perzsa

Forrás: tastecocktails.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Minden svéd háztartásban van, de nem bútor – mi az? (x)

Minden svéd háztartásban van, de nem bútor – mi az? (x)

A megfejtés az Assistent Original robotgép, amelynek története majdnem 80 évre nyúlik vissza. Ekkor készült az első darab, egy svéd formatervező és az Electrolux közös munkájának eredményeként.
4 fogás, amit Norvégiának köszönhetünk

4 fogás, amit Norvégiának köszönhetünk

A lazac nagyon menő, nagyon finom és nagyon egészséges. És, hogy ezt a sok jót kinek is köszönhetjük? Hát Norvégiának! Összegyűjtöttünk négy olyan lazacos ételt, amit az év bármely szakában nyugodtan elkészíthetünk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!