Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

18+, Mennyire veszélyes a liliom a lakásban?

Városi legenda csupán, hogy ez az édes illat: halálos méreg?
2021. június 4.

Mostanában kezdenek nyílni a fenséges külsejű liliomok, amelyeknek az illata is lenyűgöző – kérdés, hogy ez a tulajdonságuk mennyire rizikós. Egy régi legenda szerint akár halálos kábulatba is eshetünk ettől a tömény édes szagtól, főleg ha telerakjuk a szobát a vágott virág fehér változatával. Ám ilyen esetről nincs orvosi feljegyzés, és a nagy mennyiséggel dolgozó kertészek sem hullanak – de mégis arra kérünk mindenkit, hogy ne kísérletezzen ilyesmivel. Egy szellőzés nélküli szobában ugyanis valóban beleszédülhetünk az aromába, főleg ha valaki rosszul viseli a polleneket vagy a markáns illatokat. Semmilyen növényből nem ajánlatos túl sokat belélegezni, nehogy allergiás reakció jelentkezzen; az asztmások már a bodzával és az orgonával is megjárhatják, ha sokat bevisznek belőle a lakásba.

Ám a liliommal kifejezetten vigyázni kell, akárcsak a leanderrel és a jácinttal, amelyeknek kis darabkái a testünkbe jutva hasmenést, hányást és fejfájást okozhatnak. Az amarillisz-félék sem ártalmatlanok: még a nedvük is hasonló tüneteket okoz, plusz itt már a bénulás veszélye is fennáll.

A Burbonok címernövényeként is ismert liliom eredetileg a buja trópusokon élt, és ott bizony fel kellett hívnia magára a beporzók figyelmét, ezért fejlődött ki az átható illat. A fokhagymával távoli rokon növény hagymáját hőkezelés után ették is – ám a keringésre túl drasztikus hatást gyakorló hatóanyag komoly szívbajt okozhat. A japánok még most is fogyasztják ezt a bizarr csemegét. A virágából enni nagyon nem jó ötlet: főleg a kisgyermekek lehetnek rosszul, de a macskák emésztését is taccsra teszi.

Drasztikus megoldás, de működhet, hogy ha csak a látványt szeretnénk élvezni a vázában – és egy fejfájást is megspórolnánk – akkor csippentsük ki a porzókat és a bibét. Egy csokor fehér liliom egy jól átszellőztetett lakásban vélhetően nem okoz gondot. A virágból kihulló pollen viszont beivódik a textilbe, így ballagási csokorhoz inkább másik növényt válasszunk.

Perzsa

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tudtad, hogy a bodzavirág nem csak szörpnek jó?

Tudtad, hogy a bodzavirág nem csak szörpnek jó?

Antivírus-tea, palacsinta-betét, virágfürdő... mi mindenre hasznosíthatjuk még?

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.