Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

18+, Dübörög a sörszezon, de ne csak idd ezt a nedűt!

Annyi mindenre jó még ez a hűsítő ital.
2021. június 11.

Itt a nyár, indul a meccsnézés is, amihez elengedhetetlen hangulatelem a sör kortyolgatása. De a fogyasztásnak nem csak ez az egy módja van: ennek az alkoholnak a neve ugyanis gyakran bukkan fel receptekben és háztartási praktikák kapcsán is. A legismertebb tippek közt ott van a haj- és bútorápolás, illetve a fémekre gyakorolt tisztító hatás, és a sörrel készülő étel- és italkülönlegességeknek szintén se szeri, se száma. Akár kagylót vagy gombát is főzhetünk benne, de koktél és sörtorta is létezik már. Bővelkedik fehérjében és B-vitaminokban (niacin, riboflavin, B6-vitamin és folsav), ami miatt a fürdővizünket is feljavíthatjuk, ha egy üvegnyit belezúdítunk a kádba: nemcsak a bőrünk, de az ízületeink is meghálálják. Testhőmérsékletű vízben maximum fél órát áztassuk a testünket, és ne öblítsük le magunkról az értékes hatóanyagokat.

Magnézium-tartalma az epe- és vesekő ellen véd, flavonoidjai pedig daganatos megbetegedésekkel szemben hatékonyak, plusz csonterősítő szilíciumot is felvehetünk az italból. Mértékletes fogyasztása az emésztést javítja, a vérszegénységet kivédi, illetve a szív-és érrendszert is karban tartja.  

Ha sajnálod kiönteni a házibulik/grillpartik után a poharakban lapuló itóka maradékát, vagy a lejárt szavatosságú sörrel kezdenél valamit, akkor például darázs-, egér- vagy meztelencsiga-csapdát állíthatsz a felhasználásával. A muslincákat szintén kelepcébe csalhatod egy edényke sörrel, melyhez egy kis lyukon át férhetnek, amit a tálat lefedő nejlonzacskón ejtesz.

De vízzel felhígítva a muskátlikat is megkínálhatod a szénsavtól már megszabadult nedűvel, és a többi kerti zöld szintén hálás lesz egy kis cukros tápanyagért. A szobanövények porosodó leveleit pedig sörbe mártott apró rongydarabbal törölgethetjük át. Kávé- és teafoltokkal is leszámol ez az aranyszínű alkohol: a textilbe dörzsölve, akár többszöri próbálkozás után se adjuk fel, előbb-utóbb eredményesen lép fel.

Perzsa

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az izlandi sörnapot sörös receptekkel ünnepeljük

Az izlandi sörnapot sörös receptekkel ünnepeljük

A sör egy gazdag, földes ízt ad a levesnek vagy a pörköltnek, olyan, mintha órákig főztük volna. A sör édeskés, diós íze mélységet tud adni a desszertek ízének. Attól pedig egyáltalán nem kell félni, hogy részegek leszünk, hiszen az alkohol főzés közben teljesen elpárolog.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.