
13 ok, hogy több káposztát együnk
2019. január 16.Tudtátok, hogy a káposzta az egyik legrégebben ismert zöldségféle? Kínában már 4000 évvel ezelőtt is fogyasztották, olcsó volta és az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt pedig a középkorban már egyenesen a szegények orvosságának nevezték. A brokkolival, a karfiollal és a kelbimbóval rokon leveles zöldségnek sok-sok fajtája létezik (fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta) és számtalan módon elkészíthető. Így hát nincs kifogás, a káposzta jó dolog, (t)egyetek az egészségetekért!
1. Jobb emésztés
Rost- és víztartalma segít megakadályozni a szorulást, a savanyú káposzta pedig az egyik legegészségesebb dolog, ami csak létezik.
2. Fogyni is lehet vele
A magas rosttartalom mellett csészénként csak 33 kalóriát tartalmaz, zsírt viszont nem. Ezért ajánlják fogyókúrázóknak, ráadásul tele van tápanyagokkal, és a rosttartalma miatt hamar el is telít.
3. Csökkenti a koleszterinszintet
Rosttartalma segít megőrizni emésztőrendszerünk egészségét, valamint jótékony hatással van a koleszterinszintre, hozzájárul annak alacsonyan tartásához.
4. Immunerősítő
Gazdag C-vitaminban, az immunrendszerünknek a téli hónapokban különösen nagy szüksége van a vitaminpótlásra.
5. Segíthet a rákos megbetegedések megelőzésében
A káposzta kesernyés ízét adó szulforafán – amely egy kéntartalmú vegyület – bizonyítottan gátolja a rákos sejtek növekedését. Az antociánok pedig – amelyek a vörös káposzta színét adják – erős antioxidánsok, nem csupán csökkentik a rákos sejtek kialakulásának esélyét, hanem meg is semmisíthetik a már kialakult sejteket.
6. Gyulladáscsökkentő
A káposzta aminosav tartalma csökkenti az ízületi fájdalmakat és az allergiás tüneteket.
7. Jó az agyunknak
Különösen a vörös káposzta, amely magas K-vitamin tartalma révén segít bennünket a koncentrálásban, véd az Alzheimer-kórtól és az időskori elbutulástól.
8. Megelőzheti a szívbetegségeket
Közel 35-féle antioxidánst tartalmaz, amelyek csökkentik a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Kalciumban és káliumban szintén bővelkedik, ezek a vérnyomásunkat szabályozzák.
9. Gyógyítja a fekélyeket
Gyulladáscsökkentő képességét kihasználva évszázadok óta gyógyítják káposztával a fekélyeket. Levének fogyasztása a fekélyek kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenti.
10. Tisztítja a bőrt
A szabad gyökök ráncokat és bőrelszíneződéseket egyaránt okozhatnak, az antioxidáns tartalmukkal ezeket lekötő káposztafélék tehát bőrünk fiatalságának és szépségének megőrzésében is segítenek.
11. Energialöketet ad
A zöldség B1-, B2- és B6-vitaminjai energiabombaként hatnak szervezetünkre.
12. Jó a másnaposságra
Már a római korban is használták a másnaposság enyhítésére. Magas rosttartalma segíti az alkohol felszívódását, és tisztítja, méregteleníti a szervezetet.
13. Csökkenti a fejfájást
Ha legközelebb migrénes fejfájásunk támad, próbáljuk ki a káposztalevélből készült nyomókötést. Ehhez zúzzunk össze pár belső levelet, hogy kenőcsöt kapjunk, tegyük gézbe, és helyezzük a homlokunkra, amíg meg nem szárad. Az is segít, ha iszunk a káposzta levéből.
Forrás: Farmers’ Almanac