
11 ötlet, hogy mi mindent lehet csinálni még a teával?!
A tea sokkal többet tud annál, mint, hogy elkezdjük vele a napot vagy délután ötkor megkevergessük. A fekete, a zöld és a gyógyteák is használhatóak ételek ízesítésére. Belefőzhetjük folyadékokba, használhatjuk a teaszálakat, mint fűszereket, vagy meg is füstölhetjük grillen. Ahogy a receptek is mutatják, bármibe tehetünk teát, a sós főételtől kezdve egészen az édességekig. Illatos virág, gyógytea, vagy éppen fűszeres- füstös íz hiányzik? Használj teát!
Serpenyőben sült fésűkagyló, Earl Greyes vajjal
A bergamotolaj feldobja a szokványos vajas szószt. A klasszikus ecet helyett pedig használjunk narancslevet. Kiváló előételt rittyenthetünk néhány fésűkagylóval, adjunk mellé pirított spenótot és rizst.
Ananász “carpaccio” menta teás mártással
A legegyszerűbb módja, hogy tea kerüljön egy ételbe, ha cukorszirupban kifőzzük. Friss ananász mentás sziruppal.
Sültcsirke teás bundában
A kínai lapsang souchong tea kellemes füstös ízt ad a csirkének. Pácolt, savanykás répát, zöldbabot és hagymát adjunk mellé.
Teás-narancsos fagylalt
Egy egyszerű fagylalt recept, amit a narancshéj és az earl grey tea varázsol különlegessé.
Kókuszos tésztaleves, teával füstölt garnélarákkal
A teafüstölés ősi, kínai művészet, amit könnyen kipróbálhatsz otthon is. Csomagoljunk fóliába teát, cukrot, rizst, fűszereket, majd tegyük a csomagba a rákokat is. Grillezzük.
Teával füstölt lazac, citrussal és uborkával
A füstölt tea nem is passzolhatna jobban semmihez, mint a lazachoz. Használjunk sötét színű szójaszószt.
Marokkói bárnypörkölt mentával és sárgabarackkal
A marokkói menta tea fodormentából és zöldteából készül, de ha ilyet nem találsz, bármilyen menta tea megfelelő. Rendkívül gazdag ízvilágú étel, melyet alapvetően a narancslében feloldott tea és a ras el hanout (különleges fűszerboltokban találhatunk) határoz meg.
Fodormentás brownie
A brownie sokfajta lehet, de ha igazán mentolos ízt szeretnénk, az aromán kívül, tegyünk bele fodormenta leveleket is, amiket előtte összekevertünk cukorral.
Chai fűszeres kompót, joghurttal
Az indiai chai tea gyömbérrel, kardamommal, fahéjjal, szegfűszeggel, borssal valószínűleg a világ legfűszeresebb teája, így könnyűszerrel dobja fel az unalmas reggeli joghurtot a belőle készített kompót.
Ropogós rooibos csicseriborsó
Az édes, füstös Észak-afrikai rooibos tea keveredik a török Apello borssal ebben a nemzetközi csipszben.
Zöldteás-vörösáfonyás muffin
Az erősen kifőzött zöldtea az, amitől ez a muffin különleges lesz. Ha a tea a hosszú főzés során keserűvé válna, adjunk hozzá szódabikarbónát. Vörösáfonyával pedig felrakjuk az i-re a pontot.
Forrás: www.finecooking.com