Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

11 étel, amit lejárat után is fogyaszthatsz

„A csomagoláson feltüntetett dátumok többnyire a kereskedéseknek szólnak, nem a vásárlóknak”
2016. November 14.

Ezeket nem kell kidobnod, akkor sem, ha elérkezett a lejárati idő. Fogyaszd őket bátran!

Van egy hírünk azoknak, akik azonnal kidobják az ételt, ha lejárt: számos kaját megehetsz azután is, hogy már „nem jó”. A csomagolásokon található legtöbb dátum a boltoknak van, nem pedig a vásárlóknak. A kukákban landoló élelmiszerek komoly részét képezik a szemétnek – az Egyesült Államokban kb, 72 millió tonna élelmiszer kerül  kidobásra évente, melyek közül majdnem mindet el lehetne fogyasztani.

„A lejárati dátum elmúlta után az ételek nem ehetetlenek lesznek, hanem szimplán nem olyan frissek, mint a dátum előtt –az almák például maximum egy kicsit kásásabbak lesznek, nem tesznek semmi rosszat a szervezetednek.” – állítja Kirsty Warren, a Love Food Hate Waste szervezettől. „A csomagoláson feltüntetett dátumok többnyire a kereskedéseknek szólnak, nem a vásárlóknak”- teszi hozzá.

A felhasználhatósági dátumra viszont figyelni kell. Egyes élelmiszereket (húst, halat) nyersen nemigen lehet sokáig tárolni. Dolgozd fel őket, utána már több ideig elállnak a hűtődben.

A most következő élelmiszerek viszont tovább is bírják, mint ami dátum szerint rajtuk szerepel:

1. csokoládé: Neked is ismerős az a fehéres elszíneződés, ami a csokijaidon keletkezik, ha túl sokáig hagyod őket állni? Ezt a jelenséget virágzásnak hívják, mely a zsír és a cukor kristályosodásának következménye. Őszintén szólva, tényleg nem néz ki olyan jól, és az édesség minősége sem olyan, mint frissen, viszont teljesen biztonságos a fogyasztása. Azon múlik minden, mennyire vagy elszánt a nassolást illetően.

2. tojás: Van egy egyszerű módja annak, hogy megállapítsd, jó-e még a tojás: tedd bele egy kancsó hideg vízbe. Ha lent maradnak, még jók; ha lent vannak, viszont felfele mutat a tetejük, akkor ehetőek, de ne tárold sokáig; viszont ha lebegnek, azonnal szabadulj meg tőlük. Minél régebbi a tojás, annál több levegő kerül bele. 

3. chips: Kissé puhává vagy állottá válhatnak (típustól függ, hogy melyik), de magas sótartalmuk tartósítja őket annyira, hogy ehetőek legyenek a lejárati dátum után is. Ha nem eszel meg egy egész zacskóval egyszerre, nem baj, csak csíptesd össze a száját.

4. kekszek: Az előzőhöz hasonlóan a cookie-k és a kekszek is fogyaszthatóak, még akkor is, ha már nem roppannak úgy, mint új korukban. Az egyetlen kockázat, ha az olaj (ami készítésükhöz kell) lejár. Ez viszont egy szimpla szippantással megállapítható.

5. konzerves kaja: Minden konyha polcán található konzerv kaja  – vész esetére. Híresen sokáig elállnak – a vásárlást követő 2-3 évben is (dátum szerint) fogyaszthatóak, viszont ne éljünk vissza nagyon ezzel az előnyével. Amíg hűvös, hideg helyen tárolod, ahogy a csomagolásán áll, valóban ínycsiklandó menü lehet belőle.

6. kenyér: A csomagoláson levő lejárati dátum igazából csak útmutató. Nem valószínű, hogy a legízesebbek lesznek, de semmi baja nincs a kicsit szikkadt pékárunak – pirítósként és melegszendvicsként elkészítve fel sem tűnik majd. Hogy megnyújtsd a kenyér frissességét, helyezd hideg helyre (ne hűtőbe, hiszen a hiedelmekkel ellentétben, hamarabb állottá válhat). Figyelj azért arra oda, ha zöldülne, már ne edd meg!

7. zöldség és gyümölcs: A frissességre mindig figyelned kell, viszont ameddig jól néz ki, az állaga és a szaga megfelelő, addig bátran fogyaszthatod. Ha kicsit kásás, akkor smoothiek-ba, csatnikba, levesekbe simán belerakhatod.

8. száraztészta: Az alapszabály tésztákat illetően a következő: ameddig légmentesen van, addig mindegy hogyan tárolod. Ha ez megvan, akkor rengeteg ideig eláll (és fogyasztható is), hiszen nem jut be nedvesség a csomagolásba, ami romlást okoz. Ha pár nappal túl van a lejárati dátumon, még simán felforralható és nyakon önthető valami finom szósszal.

9. kemény sajt: Egyáltalán ne edd meg a több napja lejárt tejterméket, viszont egyes sajtoknak, pl.: a parmezánnak és a cheddarnak, hosszabb lejárati ideje van. A nedves sajtokra (camambert, mozzarella) viszont ügyelj!

10. méz és lekvár: A chipszekkel ellentétben ezeket a magas cukortartalom tartósítja. Nem állnak el a végtelenségig, de a lejárati dátum után is bátran fogyaszthatók, főleg akkor, ha még bontatlanok. Fél évig is képesek elállni, ha megfelelően tároljuk őket, viszont ha bolyhos, akkor már ne edd meg!

11. alkohol: Nem hiába mondják, hogy a korral nemesedik. A krémalapúak és azok, melyeket ért a napfény, nem biztos, hogy sokáig fogyaszthatóak, de megfelelő tárolással sokáig elállhat egy alkohol. Bizonyos lejárt piáktól, mint a vodka vagy a whiskey, nem lesz semmi bajod.

 

Forrás: delish.com

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!