Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

10 szuper ötlet a konyhai maradék hasznosítására

A konyhát tisztán és rendben tartani azt is jelenti, hogy néha átnézzük a hűtőszekrényt. Általában döbbenten tapasztaljuk, hogy ismét ki kell dobni egy csomó ételt, hiszen már megromlott, lejárt a szavatossága. Környezetünk és pénztárcánk szempontjából sem árt a vásárlás előtt gondolkodóba esni, hogy miből mennyire is van szükségünk.
2015. október 12.

De ha már találtunk pár feleslegesnek tűnő dolgot, ne essünk rögtön kétségbe. Adjunk nekik egy második lehetőséget. Mit mire lehet még használni? Következik 10 étel, amiket könnyedén megmenthetünk a szemetestől!

1. Maradék sajtparmezan

Biztos nálad is el szokott bújni egy-egy darabka sajt a hűtőszekrényben. Bármilyen fajta kemény és puha sajtból csinálhatsz „érett”sajtot. Konyhai robotgépben keverd össze a megmaradt sajtokat nyári fűszerekkel és egy kis borral. Maradék parmezán héjjal ízesítheted a minestronét vagy a tésztaszószt.

2. Túlérett banánbanan

Fagyaszd le a túlérett banánokat és később olvaszd ki, banánkenyérhez vagy sütihez.

3. Megbarnult zöldségek

Tarts egy nagy műanyag zacskót a fagyasztóban és dobd bele a barna zöldségeket (mogyoróhagymát, répát, zellert). Ezeket később remekül feldobnak egy levest.

4. Csirke csontok

Ha felvágsz vagy kicsontozol egy egész csirkét, ne dobd el a csontokat! Csinálj csontlevest belőle! A csontok remekül lehet fagyasztani is.

5. Száraz kenyérpane-secco

Aprítsd fel a kenyeret, máris kész a házi kenyérkocka! Készíthetsz belőle morzsát is, így sokkal ízletesebb bundába sütheted ki a húsokat. A fagyasztóban pedig ez is sokáig eláll!

6. Zöldségzöldek, levelek

Egyetlen érv sem szól a kidobásuk mellett! Ezek is részei a zöldségeknek, miért kéne kidobni őket? A répa vagy a cékla zöldje, az édeskömény levelei csak néhány a legfinomabbak közül. Kísérletezz a különböző fajtákkal próbáld ki levesben, vagy szószhoz vagy egyszerűen csak párold meg. Vagy egyszerűen edd meg nyersen!

7. Tökmagtökmag

Ha végeztél a tök magozásával, eszedbe ne jusson eldobni a magokat! Egyszerűen csak szárítsd ki őket, és máris kész a remek ropogtatnivaló. Meg is sütheted, így bármilyen ételt feldobhatsz vele.

8. Maradék kávé

A megmaradt reggeli kávé használható desszertek ízesítésére, különösen a csokisakhoz jó. De sós ételekhez is használható, csak nézz utána egy-két receptnek!

9. Páclé

De mi legyen a megmaradt páclével? Rengeteg dologra felhasználható. Először is újra pácolhatunk benne, de feldobhatjuk vele salátánkat is. Hozzáadhatjuk szószokhoz is, csak fantázia kell hozzá, hogy mire használjuk „újra”.

10. Szalonna zsír

Érdemes egy bögrében megőrizni a szalonna kisült zsírját. Ez az izgalmas, füstös ízű zsír feldob minden ételt, amit kisütünk benne. Használjuk bátran!

 

Forrás: www.thekitchn.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A 10 legmenőbb gasztromagazin

A 10 legmenőbb gasztromagazin

Ahogy a gourmet ételek és a celeb séfek is egyre népszerűbbé váltak, magazinok tucatjai bukkantak fel a kulináris világban. A szaklapoktól a receptújságig megtalálható minden. Így mi is könnyen rálelünk a saját ízlésünknek megfelelőre. Következzen hát egy útmutató, a gasztronómiai lapok útvesztőjében a gourmetfood.about.com válogatása alapján.
10 dolog, amit mindenképpen tudnod kell, ha egy kajamániással randizol

10 dolog, amit mindenképpen tudnod kell, ha egy kajamániással randizol

Azon gondolkodsz, hogy összeállj egy gourmet-val? Áldásunk rá! Persze csak akkor, ha nem kellemetlen, hogy egész este te tartod a gyertyát. Idővel persze megszokhatod ezt a szerepet, vagy te is átadod magad a kulináris élvezeteknek.
Most akkor együnk halat vagy ne?

Most akkor együnk halat vagy ne?

A válasz nem is olyan egyszerű, hiszen vagy azt halljuk, hogy a hal milyen egészséges és többet kellene fogyasztanunk, vagy azt, hogy a hal gyakran különféle toxikus anyagokkal szennyezett, ezért nem szabad túl sokat enni belőle. Mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, hogy akkor most együnk halat vagy ne?

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!