
10 szuper érv a csoki mellett
2018. október 27.A csoki hű társunk, ha éppen stresszes az életünk, megnyugtató vigasz a bajban, és
hangulatjavító hatása sem utolsó. Igen, ezek valóban szubjektív érvek. Ám van egy jó hírünk:
a csoki egészséges! Persze nem mértéktelenül fogyasztva, de a jó minőségű, legalább 70%
kakaótartalmú fekete csoki egy sor orvosilag bizonyított egészségjavító hatással rendelkezik.
1. Jó a szívünknek és a keringési rendszerünknek
Egy friss tanulmány szerint az étcsoki segít helyreállítani az artériák rugalmasságát, valamint
megakadályozza azt, hogy fehérvérsejtek tapadjanak az artériák falához (ez érelzáródáshoz
vezethet).
2. Csökkenti az agyvérzés veszélyét
Finn tudósok kutatása szerint a fekete csoki 17%-kal csökkenti az agyvérzés kockázatát.
3. Ásványi anyagokban gazdag
A fekete csokoládé gazdag olyan hasznos ásványi anyagokban mint a kálium, a cink és a
szelén. 100 g legalább 70% kakaótartalomú csoki elfogyasztása a napi szükséges vasbevitel
67%-át fedezi.
4. Segít a koleszterin szinten tartásában
A kakaó bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet.
5. Jó a bőrnek
A naptejet nem helyettesíti, de hozzájárul a bőr káros napsugaraktól való védelméhez.
6. Segíthet a fogyásban
Komoly a hír! Ha egy kis kocka csokit 20 perccel étkezés előtt hagyunk elolvadni a
nyelvünkön, akkor az agyunkban olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek a jóllakottság
érzetét közvetítik. Így biztosan kevesebbet fogunk enni. Ha evés után ugyanígy cselekszünk,
elkerülhetjük a felesleges nassolást is.
7.Jó az anyáknak és a kisgyerekeknek
Szintén finn tudósok jöttek rá, hogy a csoki csökkenti a stresszt a várandós anyáknál. A
kutatás szerint ráadásul azok a kisbabák többet mosolyogtak, akiknek az anyukájuk
fogyasztott csokit a terhesség alatt.
8. Megakadályozhatja a cukorbetegség kialakulását
Őrültségnek hangzik, de a kakaó javítja az inzulinérzékenységet, azaz a mértékkel
fogyasztott étcsoki elodázhatja vagy megakadályozhatja a kettes típusú cukorbetegség
kialakulását.
9. Jó az agynak
Úgy vélik, hogy idős embereknél javítja az emlékezőképességet, illetve gyulladáscsökkentő
hatása révén agyi sérülések, például agyrázkódás esetén is pozitív hatású.
10. Jobban érezzük magunkat tőle
A csokoládé ugyanazt az anyagot tartalmazza, mint amelyet az agyunk akkor termel, ha
szerelmesek vagyunk. Azaz endorfinokat szabadít fel.
Forrás: telegraph.co.uk