Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

10 gyakran elkövetett konyhai hiba. Van megoldás, mutatjuk!

2019. március 28.

A legjobbakkal is megesik, hogy néha valami nem sikerül, esetleg nem pont olyan lesz az étel, mint amilyenre számítottunk. És ne feledjétek, mindenki volt kezdő, ez pedig az az időszak, amikor konyhai bonyodalmak sokaságával kell szembenéznünk. Jöjjön egy sor könnyen kiküszöbölhető vagy javítható hiba!  

 

1. Elsózott étel

Ó, igen, ehhez bizony nem kell kezdőnek lenni, épp elég, ha ezer felé áll a fejünk, elfelejtünk kóstolni, és többször sózunk a kelleténél. Jó hír, hogy általában menthető az étel. Levesnél, pörköltnél működőképes, ha alacsony sótartalmú folyadékot, például alaplevet vagy esetleg egyszerűen vizet öntünk hozzá, hogy felhígítsuk. Savas anyaggal is próbálkozhatunk, ilyen a citromlé vagy az ecet, de ez utóbbiak csak elnyomják a sós ízt, és nem tüntetik el véglegesen. A „tegyünk krumplit az ételbe, és az majd felszívja a sót” trükk is működik, ám számoljunk azzal, hogy a burgonya csak viszonylag kevés sót tud magába szívni. Ha nagyon megszaladt a sószóró, a hígítás az igazi megoldás. Miután pedig eltűnt a túlzott sós íz, a zöldfűszereket és egyéb ízesítőket ne felejtsük el pótolni, hiszen a hígítás ezek aromáját is tompítja.

 

2. Belül nyers maradt a csirke

Süssük tovább! A sütés módja határozza meg, hogy a végeredmény kiszáradt cipőtalp vagy finom szaftos hús lesz. Ha már belevágtunk késsel a húsba, azzal kiengedtük a leve egy részét, így mindenképpen úgy süssük tovább, hogy a vágott rész érintkezzen a serpenyővel. Ezáltal nem veszít majd több nedvességet. Esetleg gondolkozzunk el egy húshőmérő beszerzésén, egyszeri befektetés, de ha gyakran marad nyers a hús, igencsak megéri.

 

3. Odaégett az étel

A menthető részt azonnal tegyük át egy másik edénybe. Ne kapargassuk vagy keverjük fel az égett darabokat, ezúttal tényleg csak a „lefölözés” működik. Az üres lábast töltsük meg ecet és sütőpor keverékével, így könnyen kisúrolhatjuk. A keverék habzani és pezsegni fog, de ettől ne ijedjünk meg.

 

4. Kiszáradt a friss zöldfűszer vagy a saláta

Töltsünk meg egy tálat hideg vízzel, majd a növényeinket áztassuk benne fél-1 órán keresztül. Vegyük ki a leveleket, szárítsuk meg, máris sokkal gusztusosabban néznek majd ki. Legközelebb pedig tartsuk őket papírtörlőbe csavarva a hűtőben.

 

5. Ragad a tészta

Mindig a már lobogó, forró vízbe tegyük a tésztát, ha a főzővizünk nem elég meleg, akkor fogunk ragadást tapasztalni. Ha a megfőtt, leszűrt tésztánk ragad össze a tálban, azt egy kevés olívaolaj könnyen megoldja. Viszont semmiképpen se öblítsük át, hiszen az ízeket nem a lefolyóban szeretnénk tudni.

 

6. Nem sül (fehéredik ki, majd barnul) a darált hús

Papírtörlővel szárítsuk meg a húst, mielőtt a forró serpenyőbe tennénk. Ha ezt a lépést kihagyjuk, a hús sülés helyett a saját levében fog csak párolódni. És hagyjuk, hogy szépen lepiruljon, csak ezt követően kezdjük spatulával szétválasztani és kevergetni.

 

7. Folyik a hússzaft a vágódeszkán

És így kis túlzással tönkre is ment a finom szaftos húsételünk. A sült húst hagyjuk 5-7 percig pihenni, mielőtt felvágnánk. Ha túl hamar felvagdossuk, kiengedjük a szaftot, és kiszárad a húsunk.

 

8. Furcsa zöld perem a főtt tojás sárgája körül

Főzzük rövidebb ideig! Ha nem is túl guszta a zöld perem, a tojásnak nem lesz tőle baja (az ízét sem befolyásolja), nyugodtan megehetjük. Ha el szeretnénk kerülni a zöldülést, tegyünk egyszerre kevesebb tojást a vízbe, így egy rétegben állnak majd a lábasban, nem pedig egymáson. Töltsük fel a lábast vízzel, forraljuk fel, majd tegyük bele a tojásokat. Újraforrástól számított 10 perc elég nekik, ezután szűrjük le, majd öblítsük át hideg vízzel a főtt tojásokat.

 

9. Mindig száraz és ropogós lesz a cookie

Süssük rövidebb ideig! Minden sütő más és más, így ha a receptet követve 12 percig kellene sütnünk a kekszeket, nézzük meg már 10 perc után az állagukat. Ha még puhák és éppen aranyszínűek, készen is vagyunk, hűlés közben a kekszek szilárdulni fognak (főleg, ha a forró tepsiben hagyjuk kihűlni).

 

10. Mindig odaég a fokhagyma

Adjuk később az ételhez. Legtöbbször túl hamar kerül a fokhagyma a serpenyőbe, azaz túl sok ideig kap hőt. A túl magas hőmérsékletet sem szereti, ezért sistergően forró serpenyőbe se tegyük.

 

Forrás: buzzfeed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

5 gyakori hiba mirelit zöldség főzésekor

5 gyakori hiba mirelit zöldség főzésekor

Nagyban megkönnyítik a főzőcskézést, de figyeljünk oda, hogyan készítjük el.
5 gyakori hiba tésztasaláta készítésekor

5 gyakori hiba tésztasaláta készítésekor

Könnyen elkerülhető bakik következnek.
Az 5 leggyakoribb hiba, amelyet sütéskor követünk el

Az 5 leggyakoribb hiba, amelyet sütéskor követünk el

Küszöböljük ki ezeket és arassuk le a babérokat!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!