Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

10 étel, ami szerencsét hoz az új évben

Az újév első napján még azok is követik a babonás hagyományokat, akik egyébként egyáltalán nem hisznek bennük. A világon mindenhol megvannak az év első napjának szimbolikus szokásai. Lássuk a legkülönfélébb és legfurcsább szokásokat a világ körül!
2016. január 5.

Japánban, szilveszterkor az emberek kitakarítják lakásaikat, különben Isten nem tesz náluk látogatást. A hollandok tüzet raknak a karácsonyfájukból, hogy búcsút intsenek a réginek, és üdvözöljék az újat. Skóciában az lesz szerencsés az újévben, akinek egy magas, jóképű férfi az első látogatója.

A leginkább időtálló hagyományok, újév esetében is azok, amik összefüggésben állnak az étkezéssel. A szilveszterkor és újév első napjaiban elfogyasztott ételeknek különös jelentőségük van. Általában jóléttel, egészséggel, gazdagsággal függnek össze a babonák, amiket lássuk be, senki nem szeretne kihagyni.

 

Tizenkét szőlőszem éjfélkor

A spanyolok és a portugálok így tesznek, amikor az óra tizenkétszer kongat, jelezve az év utolsó másodperceit. Ezzel a hónapokat is szimbolizálják. Nehogy azt hidd, hogy egyszerű feladat ennyi idő alatt, ennyi szőlőt megenni!

Kör alakú reggelibagel2 (1 of 1)

Egyél kerek reggelit! Szóba jöhet a bagel vagy a fánk, mely kerek és lyuk van a közepén. Nem nagyon megterhelő a feladat (az év többi napján sem, ugye?), az étel alakja pedig azt szimbolizálja, hogy az elkövetkező év kerek egész legyen.

Együnk disznót!

Sok ember disznóhúst eszik szilveszterkor,hisz szerencsét hoz. Miért is? Egyszerű: a disznó kitúrja nekünk a szerencsét. Ráadásul gömbölyded is, amivel a jólétet szimbolizálja. Ehetünk sonkát, kolbászt, hurkát, egészben sült kismalacot, szalonnát, pörköltet…hol is tartottunk?

Görög “tűz”gránátalmaszirup

Vágj a földhöz egy gránátalmát! A görögök teszik ezt az elsőre talán kicsit furcsa szokást. A szétszóródó magvak a jólét és szerencse szimbólumai. Minél több a mag, annál nagyobb a szerencse.

Süss halat egészben

A hal kétféleképpen is szerencsét hoz. A pikkelyek érméket szimbolizálnak, ami egyértelműen a jólét jele. A halak előre úsznak (néznek), ami pedig az előrelépés jele. Ezenkívül nem jár semmilyen kompromisszummal, ugyanis hacsak nem halmentes étrendet fogadtál meg, húsát  korlátlanul fogyaszthatod.

Szürcsölés

Ne törd meg a tésztát főzés előtt! Japánban a hosszú soba tészta (hajdinalisztből készül) a hosszú élet szimbóluma, de csak akkor, ha nem törik, illetve rágják  meg. Fejleszd a szürcsölési technikád és merülj el a japán gasztronómiában!

 

Zöldülj!alma-zeller smoothie

Egyél sok zöldet. Úgy néznek ki, mint a papírpénz. Minden szóba jöhet a fejestől a kelkáposztáig. Legjobb, ha összekeversz mindenféle zöldséget, így ha több pénzed nem is lesz, egészségesebb leszel.

Pénzes bab

Egyél egy tál Hoppin’ Johnt (amerikai egytálétel babból és rizsből). Az étel a feketeszemű babból készül, ami leginkább egy pénzérmére hasonlít, így gazdagságot és jólétet remélnek tőle a déliek.

Főzz lencsét!09.02 Zöldséges lencsesaláta

Vajon mit szimbolizál a lencse? Pénzt, már a római idők óta. Brazíliától Olaszországon át, nálunk is ugyanazt jelenti: gazdagságot. Újévkor együnk tehát minél több lencsét, változatosan!

Pénzt a sütibe!

Süss egy érmét a süteménybe. Ez a második görög eredetű hagyomány a listánkban. Eredetileg a citromos “Vasilopita” tortába sütik. Aki megtalálj a pénzt, egész évben szerencsés lesz (vagy irány a fogorvos).

 

Forrás:www.bonappetit.com

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

9 pazar vacsora a bűvös 15 perc alatt

9 pazar vacsora a bűvös 15 perc alatt

Minden tiszteletünk azoké, akik lelkesen készítenek kovászt a házi ciabattához, főznek otthon sört vagy füstölnek halat a kert végében, de vannak napok, mikor 15 perc áll rendelkezésünkre, hogy vacsorát készítsünk a családnak, vagy a vendégeknek. íme néhány ötlet.
Így dobd fel a szilveszteri pezsgőt!

Így dobd fel a szilveszteri pezsgőt!

Egy kis kreativitással a legolcsóbb pezsgőt is jobb színben tüntetheted fel. Ebben az összeállításban eláruljuk, hogyan. Egy pezsgő- rum partit is összehozhatunk, sőt jéghideg édesség is kerülhet az ünneplők poharába! Hidd el, a vendégek más sem akarnak majd inni, mint a szuper, ötletes és ellenállhatatlan koktéljaidat!
Gluténmentes új élet: mivel töltsd fel a kamrapolcod?

Gluténmentes új élet: mivel töltsd fel a kamrapolcod?

A sikeres és következetes diétához kell egy jó haditerv – nézzük, hogy mivel induljunk neki a gluténmentes új évnek!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!