
10, 9, 8 - az utolsó tíz nap kihívásai
Ha hűvös helyen (pince, erkély) tudod tárolni, megveheted a fenyőfát. Mielőtt beviszed karácsonykor a fát lakásba, szoktasd egy kicsit a melegebbhez, különben ledobja a tűleveleit. Arnyékos helyen tartsd a karácsonyfát, amíg bele nem kell faragni a karácsonyfatalpba. A legjobb, ha olyan talpat választasz, amelybe vizet önthetsz, hogy az ünnepek alatt se száradjon ki a fa.
Beszerző körutak
Karácsony előtt tíz nappal megveheted a nem romlandó dolgokat. Az italok beszerzése is megtörténhet. Gondoskodhatsz arról is, hogy krumpli, hagyma, rizs, cukor, só, pirospaprika, fűszerek, amiket használsz, kávé, tea, papíráru (papírtörlő, szalvéta). A tojást is megveheted. Néhány könnyen romló élelmiszer vásárlása az utolsó napokra marad.
Kínai alma
Kínában, mint mindenhol, a nyugati hagyományok hatása keveredik a helyi körülményekkel, így keletkezik valami hasonló a karácsonyhoz. Kisebb szokások már kialakultak, ilyen például a szenteste környékén történő almaajándékozás. Egy almát feldíszítve szép dobozba csomagolnak, ezt adják egymásnak. Kínában a csomagolás amúgy is nagyon fontos, szerves része az ajándékozásnak, szinte többet jelent, mint maga az ajándék. És hogy miért pont almát? Mert az alma (苹果 – pingguo) első jelét és a szenteste (平安夜 – pinganye) első jelét pont ugyanolyan hangsúllyal kell kiejteni.