Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Cinege konyhája - a tej- és tojásmentes főzés titkai

A Cinege konyhája receptjeit már egy ideje nyomonkövethetik nemcsak azok az olvasóink, akik fogékonyak a tej- és tojásmentes ételek világára, hanem azok is, akik a megszokott reflexektől eltérően is szeretnek ügyeskedni, megújítani, klasszikusokat helyettesíteni. Nincs olyan alapanyag, amivel időről-időre ne tehetnénk meg, hogy szüneteltetjük egy darabig a fogyasztását.

Mi jelentette a startot számodra a konyhában: ki/mi volt az inspiració?

Ismerőseim közül sokan azt gondolják, hogy én már az anyatejjel szívtam magamba a gasztronómiát, hiszen édesanyám, F. Nagy Angéla anno háziasszonyok tízezreit segítette a Nők Lapja hasábjain a hétköznapok és az ünnepek menüjében, a háztartás vezetésben, szervezésében. Határozottan kijelenthetem, hogy nem. Pont azért, mert olyan kitűnő a szakmájában, nem szerettem volna követni őt a pályáján. Egyértelműen a család tej- és tojásérzékenysége volt ami mégis erre indított 30 éves koromban. Nem volt mese, házi koszt kellett, mégpedig napi szinten. És azután jött a kedvenc részem: a KIHÍVÁS, tényleg csupa nagybetűvel. Mert kellett a palacsinta, a kalács, a majonéz, a rántott hús no meg maga a rántotta is. Majd rájöttem, hogy nem csak a konyhában van dolgom, hanem mindezt szeretném megosztani a sorstársaimmal, ugyan ne kelljen már újra föltalálniuk a spanyolviaszt! És ami még számomra nagyon fontos: mindezt tenni könnyen beszerezhető, és nem túl drága alapanyagokból.

Mit jelent számodra a főzés? Mi a jó benne?

Én két esetben főzök: ha jókedvem van, vagy ha rossz. Van még kérdés?

Hogyan csinálnál kedvet a kezdőknek?

Inkább a környezetüknek üzenném: mindenképpen dicsérni, dicsérni és dicsérni kell a főztjét, főleg az első próbálkozásokat. Negyediknek azután lehet egy-két kérdést, észrevételt, javaslatot fölvetni … Én mindezt megkaptam a családomtól.

Az első, ami eszedbe jut, ha vendégek jönnek: változik, vagy van olyan bevált recepted, amit szeretsz használni?

Attól függ, hogy ki a „vendéglátott”. Szeretem ismerni az ízlését, esetleges diétáját, „finnyáit”. Ezek szellemében általában egy tuti befutót és valami újat szoktam párosítani. Akkor senki sem marad éhen. Egy viszont biztos: nálam mindig, mindenki garantáltan tej- és tojásmentes ételt kap.

Mi az, ami mindig van a kamrádban?

Többféle növényi tej és tejszín, (tojásmentes) durum tészta, hagyma, krumpli, gersli, többféle száraz bab és lencse, paradicsomkonzerv minden verzióban, lisztek (finom, rétes, kenyér, pizza, teljes kiőrlésű, rozs, kukorica, csicseriborsó, sárgaborsó), és fűszerhegyek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Coleslaw az amerikai káposztasaláta - tej- és tojásmentesen

Coleslaw az amerikai káposztasaláta - tej- és tojásmentesen

Ebből, az egyik legnépszerűbb amerikai salátából sem kell kimaradnia annak, aki nem ehet tejterméket és tojást!
Majonéz (tartármártás) tej- és tojásmentesen

Majonéz (tartármártás) tej- és tojásmentesen

Az eredetihez megtévesztésig hasonló majonézt és tartármártást készíthetünk, mindössze a tojássárgája elhagyásával.
Van-e élet a tejen és a tojáson túl?

Van-e élet a tejen és a tojáson túl?

Hihetetlennek tűnik, de szinte mindent - még a rántottát és a tartár mártást is - el lehet készíteni tej és tojás nélkül. A madártejen persze még dolgozni kell egy kicsit.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.