Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Zöldfűszeres burgonya gratin

2016. October 13.

Hozzávalók

12 személyre
  • 3 fej fokhagyma gerezdekre bontva, héjával
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 0.9 l főzőtejszín
  • 1 evőkanál kakukkfű, apróra vágva
  • 1 teáskanál rozmaring, apróra vágva
  • só, frissen őrölt bors
  • 2.2kg krumpli megpucolva, nagyon vékonyra szeletelve
  • 255g érett Manchego sajt, durvára reszelve
  • 125g Gouda sajt, reszelve

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra. Egy 22 cm-es sütőtálban keverjük össze a fokhagymát és az olívaolajat. Fedjük le alufóliával, és 40 perc alatt süssük puhára. Hagyjuk kihűlni, majd nyomjuk a fokhagymagerezdeket a héjába.

2. Nyomjuk össze a fokhagymákat, és ha krémes tegyük át egy lábosba. Adjuk hozzá a tejszínt, a rozmaringot, a kakukkfüvet és forraljuk fel. Alacsony lángon főzzük, amíg 3 csészényire sűrűsödik, kb. 20 perc. Sózzuk, borsozzuk.

3. Rendezgessük el a krumpli negyedét egy 22×33 cm-es sütőtálban. Szórjuk rá a sajtok felét, és finoman locsoljuk meg a fokhagymás keverékkel. Folytassuk tovább a rétegezést. Minden krémet öntsünk rá, és finoman nyomkodjuk le a krumplit, hogy teljesen elfedje.

4. Süssük 1.5 órán át, amíg aranybarna lesz. 20 percig hagyjuk állni, majd kockákra vágva tálaljuk.

 

Forrás:popsugar.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Vargányás burgonya gratin

Vargányás burgonya gratin

Horvát Sára receptje, amely köretként, de akár egytálételként is megállja a helyét!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!