Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Zeller, ahogy még sosem láttad

Ez az étel a zeller maga, a háttérbe szorult, leveszöldségként elfeledett zellergumó színre lépése és tündöklése, amelyet nem csak a zellerimádók becsülnek.
2017. november 27.

Bár én magam nem vagyok igazán zeller rajongó, a férjem imádja. Valahogy nekem a zeller a cékla kategória, földes ízű, édes gyökér, amit köszönöm, nem kérek. Egyféleképpen szeretem csak, ha alaposan meg van karamellizálva, és a külseje finoman megpirul, mondjuk mintha sült krumplit helyettesítene. Viszonylag ritkán vetemedek olajban sütésre, de néha szoktam a tepsiben sült zöldségek közé zellert is becsempészni, így én nem annyira, de a férjem boldog lesz, ha egyszer csak beleakad egy zeller rudacskába a zöldséghalom közepén. Viszont van egy étel, amit kifejezetten neki készítek – én pedig  pont csak a tölteléket eszegetem ki belőle…

Na de komolyra fordítva a szót, ez az étel a zeller maga, a háttérbe szorult, leveszöldségként elfeledett zellergumó színre lépése és tündöklése, amelyet nem csak a zeller imádók becsülnek. Vegetáriánus ételnek, és köretnek sem utolsó ez a sok munkát nem, csak időt igénylő darab. Nincs új a nap alatt, a klasszikus ízpárok megbízhatóan teljesítik a feladatukat: a földes zeller a szintén földes, édes-savanyú-keserű gorgonzolával, és az édeskés dióval már így is főnyeremény, hát még ha balzsamecettel ki van egészítve. Az kerekíti le az egész ízkombinációt egy egésszé, a direkt édes ízével, és enyhe savasságával. Huh, ez szinte egy borkóstoló elemzésnek tűnik, de meglátod, ha megkóstolod, te is egyetértesz majd, hogy ez az étel nagyon “kerek”.

Hozzávalók

  • 1 nagy (kb. 80 dkg-os) zellergumó
  • 10 dkg gorgonzola (vagy bármilyen kéksajt)
  • 6 dkg dióbél
  • 1 tk friss kakukkfű
  • 2-3 ek balzsamecet
  • 5 dkg vaj
  • só, bors

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra és egy kis sütőtálba fektess egy nagy darab alumíniumfóliát, amibe be tudod csomagolni majd a zellert.

Hámozd meg a zellert, és az aljáról vágd le a gyökérrészeket, hogy egy egyenes talpa legyen, amin biztosan áll. A tetejét egy 5-8 cm átmérőjű körben vágd ki, majd kb a zeller feléig “áss” le, és vájd ki karalábévájóval vagy egy kanállal a belsejét. A kivájt darabokat majd mellé is teheted, vagy levesbe is félreteheted. A diót száraz serpenyőben 5-6 perc alatt pirítsd meg, majd vágd durvára. Keverd össze az elmorzsolt sajttal és a kakukkfűvel, és pár csepp balzsamecettel. Helyezd a zellert a fóliára és töltsd a keveréket a zeller üregébe, az se baj ha túl sok és mellé esik. Locsold meg a balzsamecettel, és a vajat, kis kockákra vágva, nyomkodd a tetejébe és köré. Sózd, borsozd, és alaposan csomagold be, majd tedd a sütőbe 1 órára. Ha letelt az idő, bontsd ki, és nézd meg, hogy megpárolódott-e (nyomkodd meg, érezni fogod, hogy mennyire puha), és ha igen, akkor hagyd nyitva a fóliát, és locsold meg még egy kis balzsamecettel, majd tedd vissza 15 percre pirulni. A balzsamecet szépen karamellizálódik, a sajt pedig megolvad, isteni lesz! Önmagában, vagy köretkén tálad.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Pesztós-sajtos koszorú

Az egyik legtutibb partikaja ez a pizzatészta alapú koszorú! Nemcsak finom, hanem a középre tálalt tetszőleges mártogatóssal nagyon mutatós is, házibulikon az asztalon a helye!