Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vaníliás-diós szelet hétvégére

A megunhatatlan dió most egy nagyon vaníliás süteményben
2018. January 6.

Hozzávalók

25*35 cm-es tepsihez
  • A piskótához:
  • 6 db nagyobb tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 100 g durvára darált dió
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • Fél citrom reszelt héja
  • Fél narancs reszelt héja
  • A krémhez:
  • 800 ml zsíros tej
  • 8 db tojássárgája
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 200 g cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
  • 150 g vaj
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • A tojáshabhoz:
  • 175 g cukor
  • 75 g tojásfehérje (kb. 2 nagyobb vagy 3 kisebb tojás)
  • 45 g víz
  • 1 teáskanál vanília aroma

Elkészítés

Kezdjük a piskótával! A tojások sárgáját 2 evőkanál cukorral, a szerecsendióval, a fahéjjal és a citrom-narancs héjával kihabosítjuk, és hozzáadjuk a durvára vágott diót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a sárgájába, végül hozzászitáljuk a lisztet és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokra, előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük!)

Amíg sül, összeállítjuk a krémet. A tejet a cukorral és a vanília rúd kikapart magjaival felmelegítjük. A tojások sárgáját a keményítővel simára keverjük. A langyos tejből hozzácsurgatunk a sárgájához egy keveset, majd a sárgájás részt visszaöntjük a lábosba és folyamatos keverés közben sűrű pudingot főzünk belőle. Ha elkészült, kihűtjük úgy, hogy frissentartó fóliát nyomkodunk a tetejére (így nem fog bebőrösödni). A puha vajat a vaníliás cukorral kihabosítjuk és hozzákeverjük a szobahőmérsékletűre visszahűlt krémhez. Rásimítjuk a kihűlt piskóta tetejére és egy órára hűtőbe rakjuk.

Végezetül, jöhet a tojáshab. A vizet a cukorral felrakjuk forrni. Ha már szép, sűrű szirup állaga van, félrehúzzuk. A fehérjét elkezdjük habbá verni és folyamatos vékony surgárban, óvatosan hozzácsurgatjuk a fehérjéhez a cukorszirupot. Kihűlésig habosítjuk. Tálalásnál tetszőleges formákat nyomunk a desszert tetejére. Akinek van otthon karamellizáló pisztolya/szakács fáklyája, óvatosan meg lehet sütni a habot a tetején, de ez elhagyható.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Dobos torta Olivér séfünktől

Dobos torta Olivér séfünktől

A hagyományostól egy kicsit eltérő tálalásban

Napi ajánlatunk

Top videók