Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A hagyományos egy kicsit másképp: Vaníliás-banános piskóta

Olivér séf költeménye
2017. december 1.

Hozzávalók

  • A piskótához:
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • 6 evőkanál liszt
  • Csoki ganache-hoz:
  • 200 g étcsokoládé
  • 200 ml habtejszín
  • A krémhez:
  • 500 ml tej
  • 5 db tojássárgája
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 db vanília rúd
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 50 g vaj
  • A banán turmixhoz:
  • 4 db érett banán
  • 3 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrőlt fahéj
  • 10 g zselatinpor
  • 1-2 dl tej

Elkészítés

Először süssük meg a piskótát: a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét elkezdjük felverni egy csipet sóval, majd amikor kezd habosodni, hozzáadjuk apránként a cukrot. A sárgáját is kihabosítjuk, ezután óvatosan hozzáforgatjuk a fehérjéhez. Hozzászitáljuk a lisztet is három részletben és alaposan elkeverjük egy spatula segítségével. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és egyenletesen kikenjük kb. 1 cm vastagra. 180 fokon, kb. 10-12 perc alatt készre sütjük (tűpróbával).

Amíg hűl, kifőzzük a csokoládi ganache-t: ahabtejszínt felforraljuk és az apróra tördelt étcsokira öntjük.1 percig állni hagyjuk, majd alaposan elkeverjük.Ha picit visszahűlt, ráöntjük a kisült piskótalapra és hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a házi vanília pudingot.

Majd a krémet: a tejet a vaníliarúd kikapart magjával felmelegítjuk a keményítőt a tojások sárgájával és a cukorral, majd csomómentesre keverjük. Ha picit visszahűlt a tej, 2-3 evőkanállal hozzá kanalazunk a tojássárgájás részhez, elkeverjük,  majd hozzáöntjük a tejhez, folyamatos keveréssel sűrű pudingot  főzünk. Ha elkészült, félretesszük.

A vajat felkockázzuk és belekeverjük. Frissentartó fóliát szorosan nyomkodjuk bele a krémbe, hogy ne bőrösödjön, miközben hűl. Igy hagyjuk szobahőmérségletűre kihűlni. Ha visszahűlt, öntsük rá a csoki ganache-ra és rakjuk vissza a hűtőbe, míg elkészítjük a banánturmixot.

A zselatin kivételével mindent belemérünk egy turmixgépbe és összeturmixoljuk. A zselatint annyi hideg vízbe áztatjuk, hogy éppen ellepje. Pár percig állni hagyjuk, majd mikróba csípősre melegítjük és hozzákeverjük a banánturmixhoz. Ráöntjük a már megdermedt vanília krémre és 3-4 órára hűtőbe rakjuk. Karamellizált banán szeletekkel, pörkölt mandulával díszítjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Dobos torta Olivér séfünktől

Dobos torta Olivér séfünktől

A hagyományostól egy kicsit eltérő tálalásban
Lúdláb másképp: Oli séf módra

Lúdláb másképp: Oli séf módra

A klasszikus Márton napi desszert újragondolva
Olivér séf túrós barackos sütemény ajánlata

Olivér séf túrós barackos sütemény ajánlata

Vaníliás-barackos Charlotte torta

Napi ajánlatunk

Top videók

Pesztós-sajtos koszorú

Az egyik legtutibb partikaja ez a pizzatészta alapú koszorú! Nemcsak finom, hanem a középre tálalt tetszőleges mártogatóssal nagyon mutatós is, házibulikon az asztalon a helye!