Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hétvégi tuti kaja tipp, pláne, ha marad egy kis krumplipüré!

2017. február 17.
Tarja genovai pestóval, sült krumplipürétetővel

Biztosan ti is voltatok már úgy, hogy maradt egy kis krumplipüré, amit másnap már senki sem kért, és volt a hűtőben egy kis marék baconkocka vagy némi zöldség. Ezek a maradékok rakott ételek után kiáltanak! A receptben leírom a püré készítését, de bátran használjatok előző napi készet, illetve a krumplitető alatt lapuló finomságokat szintén variáljátok hűtőszekrényetek tartalma alapján. És bár a rakott fogások esetén legtöbbünk a gyors, „csak betolom a sütőbe” típusú vacsorákra asszociál, ha 1 adagos sütőformákban készítitek, mutatós vendégvárót kaptok.

 

Hozzávalók

4 személyre
  • A burgonyatetőhöz:
  • 80 dkg burgonya
  • só, őrölt fekete bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • kevés tej
  • 3 nagy tojássárgája
  • A húsos részhez:
  • 8 szelet csont nélküli tarja
  • só, őrölt fekete bors
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis üveg genovai (zöld) pesto
  • 15 dkg kockázott bacon
  • 1 db kápiapaprika

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. A felesleges vizet leszűrjük, krumplinyomóval még melegen összetörjük és kihűtjük. A kihűlt pürét sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, kevés tejjel fellazítjuk, és hozzákeverjük az elhabart tojássárgájákat.

Közben a tarjaszeletek mindkét oldalát forró, kiolajozott serpenyőben 2-2 perc alatt elősütjük, sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket vagy egy nagy hőálló tálba, vagy kettesével kisebb sütőtálakba tesszük. Tetejüket gazdagon megkenjük pestóval, hagymakarikákat pakolunk rájuk, megszórjuk bacon- és kápiakockákkal, végül pedig beborítjuk a burgonyapürével. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Genovai pestót házilag is készíthetünk. 2-3 nagy csokor leszárazott bazsalikomot törjünk össze mozsárban 10 dkg tetszőleges olajos maggal (fenyőmag, kesudió, dió, mogyoró, mandula). Adjunk hozzá 8 dkg reszelt parmezánt, majd fokozatosan csorgatva öntsünk hozzá annyi jó minőségű olívaolajat, hogy sűrű, krémes állagot kapjunk. Hűtőben tároljuk.

 maradekkrumplipure1

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az egyik legfinomabb vendégváró fogás -  egy picit újragondolva

Az egyik legfinomabb vendégváró fogás - egy picit újragondolva

Szép, francia, könnyű és finom. Persze, hogy quiche!
Könnyű és gyors vendégváró: Spenótos-sajtos kockák

Könnyű és gyors vendégváró: Spenótos-sajtos kockák

A leveles tészta az egyik legjobb a szilveszteri házibulikra.
Túrós amerikai palacsinta

Túrós amerikai palacsinta

Nemcsak édes, hanem sós változatban is elkészíthetjük! Csigó Zita receptje

Napi ajánlatunk

Top videók

Pihe-puha, szaftos és sajtos: ez az egyik legjobb kombináció, ami a kelt tésztával történhet: Óriás pizzás csiga

A látványos csigaformát pedig egyáltalán nem nehéz kialakítani, egy vágás, pár tekerés, és már mehet is a sütőbe!