Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Igazi kényeztetés Valentin napra: mini szívpite omlós tésztából, házi lekvárral

2017. február 13.
Egyszerre puha és roppanós

Van, aki utálkozva gondol a Valentin napra, és egyáltalán nem ünnepli, van, aki szereti, és elönti az életét a giccs, aztán persze van a középutas is, aki gondol ugyan rá, de nem viszi túlzásba. Ez utóbbi vagyok én: nincs giccsparádé, de van kis szimbólikus “gondolás”, vagyis megmutatom, hogy számon tartom ezt a napot, és nem múlik el anélkül, hogy egy kis figyelmességgel ne jelezzem a férjemnek, gondolok rá.

Idén sem lesz ez másképp, és most is, mint általában, valami apróságot főzök, sütök, amit persze az egész család élvezhet. Illik ilyenkor valamiféle afrodiziákumot bevetni, a legklasszikusabbak az osztriga, a spárga, a gránátalma, vagy a csoki, de ilyen az avokádó és az eper is. És pont ezért ilyenkor mindig nagyon sajnálom, hogy ez a jeles nap nem tavasszal, vagy nyár elején van, mert nekem az epernél nincs Valentin-napibb gyümölcs, piros is, szív alakú is, és édes is, kell ennél több? Na de ha nincs eper, akkor lesz eperlekvár, abból pedig bármi, de bármi, ami édes és finom.

Meg persze nem utolsó szempont, hogy a férjem nagyüzemi eperlekvár fogyasztó. Erre találtam ki a szívpitét, ami tulajdonképpen egy omlós tésztából készült kis minipite. Igazi kényeztetés, az omlós tészta finom, vajas, egyszerre puha és roppan, és benne az eperlekvár édes, vörös, és pont jól ragacsos. Persze az év bármely szakában, bármilyen gyümölccsel (vagy nutellával) töltve jó csemege, és még csak a szív formát sem kell erőltetni.

 

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt (én ebből kb 5-10 dkg-nyit teljesőrlésűvel helyettesítek, jót tesz az íznek is, állagnak is)
  • 20 dkg hideg vaj kockákra vágva (bizony, ilyen sok, ettől lesz igazán omlós)
  • csipet só
  • 1 ek porcukor
  • 3-4 ek hideg tejföl
  • A töltelékhez:
  • Eperlekvár

Elkészítés

1. A lisztet a sóval és a porcukorral elkeverve morzsold el a vajjal és, és amikor már csak borsónyi darabok vannak benne, kezdd el hozzá adni a tejfölt.

2. Csak annyit adj hozzá, hogy épp, csak összeálljon a tészta, aztán egy sütőpapíron lapítsd ki, csomagold be, és pihentesd a hűtőben legalább 1 órát.

3. A sütőt melegítsd elő 180ºC-ra. Nyújtsd ki a tésztát max. ½ cm vastagságúra, majd nagyjából tenyérnyi formákat vágj belőle késsel, vagy ha szerencsés vagy, van ekkora szív alakú sütikiszúród.

4. Páros számokkal dolgozz, és minden második szívbe vágj egy kis rést, lukat, szívecskét, vagy amit akarsz.

5. Sütőpapírral bélelt tepsire tegyél egy szívet, kanalazz rá 2-3 teáskanálnyi lekvárt, majd fedd be a lukas szívvel, és nyomkodd le a széleket.

6. Én villával is meg szoktam nyomkodni. 40-45 perc alatt szépen meg is sül. Rácson hagyd teljesen kihűlni.

 

FullSizeRender

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Szuper bagel recept egy brooklyni péktől

Szuper bagel recept egy brooklyni péktől

Horvát Sára tolmácsolásában

Napi ajánlatunk

Zöldfűszeres bulgursaláta

Üde saláta, mely a nyarat idézi. Ősziesíthetjük salátánkat sütőtökkel, édesburgonyával, gránátalmával.
4 hozzávalós trüffel golyó

4 hozzávalós trüffel golyó

Könnyű, gyors és egészséges

Top videók

Pihe-puha, szaftos és sajtos: ez az egyik legjobb kombináció, ami a kelt tésztával történhet: Óriás pizzás csiga

A látványos csigaformát pedig egyáltalán nem nehéz kialakítani, egy vágás, pár tekerés, és már mehet is a sütőbe!