Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Újra elérkezett az együnk egy jó meleg levest időszak! LevesszezON!

Mentás-krémsajtos borsóleves parmezánchips-szel
2017. September 25.

Megállíthatatlanul elérkezett újra a levesszezon: hideg, esős napokon semmi sem esik jobban egy tál forró levesnél. A borsó a mentával klasszikus páros, mely a krémsajt adta selymességével jól passzol az intenzív ízű parmezánhoz.

 

Hozzávalók

4 adaghoz
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 csokor mentalevél + a díszítéshez
  • só, őrölt fekete bors
  • 15 dkg tejszínes krémsajt
  • 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 dl cukrozatlan habtejszín
  • parmezán
  • fekete szezámmag

Elkészítés

mentasborsoleves1

Egy lábasban felhevítjük a vajat, majd a megtisztított, finomra vágott hagymákat üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a zöldborsót, alaposan összeforgatjuk, felöntjük annyi vízzel (vagy zöldségalaplével), amennyi ellepi. A megmosott mentát csokorba kötjük, a levesbe dobjuk, sóval, borssal fűszerezzük, felforraljuk, és puhára főzzük a borsót. Ezt követően a mentacsokrot eltávolítjuk, és botmixerrel krémesre törjük a levest.

Egy kevés levessel simára keverjük a krémsajtot. Ugyancsak egy kevés hideg vízben csomómentesre keverjük a keményítőt, hozzáöntjük a tejszínt, a krémsajtos keveréket, majd további leves hozzáadásával hőkiegyenlítjük. Végül az egészet a leveshez csorgatjuk, és lassú tűzön, kevergetve besűrítjük. Ha szükséges, közben még utánafűszerezzük.

Egy vastag aljú serpenyőt zsiradék nélkül felhevítünk. Kis halmokba ráreszeljük a parmezánt (darabonként kb. 2 dkg-ot), elterítjük. Mikor keményedik, óvatosan átfordítjuk, és a másik oldalát is ropogósra sütjük. A chips-szel, valamint fekete szezámmal és mentalevelekkel megszórva tálaljuk a levest.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Könnyű és egészséges: Őszi narancsos-káposztás kölessaláta

Könnyű és egészséges: Őszi narancsos-káposztás kölessaláta

Ez a saláta nem csupán egészséges, hanem nagyon finom és szívderítően színes is. Borongós napokon egyre több színre van szükségünk, ezért is szoktam sok-sok vitamindús gyümölcsöt és zöldséget csempészni az őszi-téli ételeimbe. Köles helyett kipróbálhatjátok hajdinával, gerslivel, de akár bulgurral, (barna) rizzsel vagy kuszkusszal is készíthetitek.

Őszi rumos pohárdesszert

Amerikában a héten rumpuncs ünnepnapot tartanak. Innen jutott eszembe az ötlet, hogy a klasszikus rumpuncs ízeket őszi gyümölcsökkel kombinálva alkossak egy nagyon egyszerű, de annál finomabb desszertet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!