Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tűzdelt pulykamell datolyaszilvával

Adásban volt: 2014. november 27.
A recepthez tartozó videó
Szaftos pulykamell, egzotikus datolyaszilvás salsával.
2014. november 27.

Hozzávalók

4 adag
  • 1 kg pulykamell egészben
  • 5 dkg szalonna
  • 2 gerezd fokhagyma

  • bors
  • olívaolaj
  • 0, 5 dl fehérbor
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 tk méz
  • 1 narancs leve
  • 1 érett datolyaszilva
  • 5 dkg mandula
  • néhány levél menta
  • fél csokor koriander
  • egy kis darab gyömbér
  • 1 citrom
  • házi chili szósz

Elkészítés

A pulykamellen kis lyukakat vágunk, ahova bedugjuk a szalonnadarabokat és a vékonyra vágott fokhagymát is. Sózzuk, borsozzuk bőven, mindkét oldalán. Egy nagy tepsit kiolajozunk. Belehelyezzük a pulykát, mellé öntjük a bort. 40-45 perc alatt megsütjük. Az első 10 percben 200 fokon sütjük, majd 160 fokon. A datolyaszilvát felkockázzuk. A citromot belereszeljük, és belefacsarjuk. Hozzácsorgatjuk a mézet és az olívaolajat. Belereszeljük a gyömbért. Felaprítjuk a zöld fűszereket. A mandulát megpirítjuk, majd durvára aprítjuk és a gyümölcshöz adjuk. Legvégül meglocsoljuk a chiliszósszal. Összekeverjük. Elkészítjük a mázat: a mustárt, a mézet és a narancs levét elkeverjük. A pulykát megkenjük a mázzal és néhány percre grillfokozatra visszatesszük a sütőbe. Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentessük a húst. 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hálaadás napi köretek

Hálaadás napi köretek

Ha Hálaadás, akkor pulykasült, na de mit adjunk mellé? Néhány köretjavaslat: édesburgonyapüré, parmezános, citromos, sült brokkoli, vörösáfonyaszósz és salsa.
Narancsos mézparfé kekszmorzsával és datolyaszilvával

Narancsos mézparfé kekszmorzsával és datolyaszilvával

Egy gyors, egyszerűen elkészíthető mézes-narancsos parfé. Ki kér belőle ma délután?

Napi ajánlatunk

Top videók