Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Túró Rudi torta

Olivér séf kerekbe szabott finomsága
2016. November 11.

Hozzávalók

23-4 cm átmérőjű tortaformához
  • A piskótához:
  • 2 db tojás
  • 2 ek kristálycukor
  • 2 ek liszt
  • 2 ek kakaó
  • 1 ek fahéj
  • késhegynyi sütőpor
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 500 g túró
  • 200 ml habtejszín
  • 160 g tejföl
  • 200 g porcukor (ízlés szerint több)
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 2 ek aroma
  • 1 db citrom reszelt héja és leve
  • 5 db lapzselatin
  • A ganache-hoz:
  • 100 ml habtejszín
  • 100 g étcsokoládé

Elkészítés

A piskóta:

A tojások fehérjét a cukor 2/3-val és egy csipet sóval kemény habbá verjük, a maradék cukrot és a tojások sárgáját pedig kihabosítjuk. Egy külön tálba összemerjük a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, kakaót, fahéjat, sütőport. A felvert fehérjéhez először hozzáadjuk a kihabosított sárgáját, óvatosan összeforgatjuk spatulával vagy egy fakanállal, majd hozzászitáljuk a száraz hozzávalókat. Fontos lépés a szitálás, ne hagyjuk ki, különben könnyen becsomósodhat a tésztánk, és összeeshet. Óvatos, de gyors mozdulatokkal keverjük egyneművé tésztánkat. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A töltelék:

Első lépésként törjük át egy villával a túrót. Adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük csomómentesre, majd a zselatinon és a tejszínen kívül, keverjük bele a maradék hozzávalókat is. A zselatint áztassuk hideg vízbe, és amíg duzzad, a tejszínt verjük fel kemény habbá. Miután áztak kb. 5 percig, jól nyomkodjuk ki őket, és tegyük őket mikróba olvadásig. Vigyázzunk, hogy ne melegítsük túl, épp csak felolvadjon. Öntsük bele a túró töltelékbe, és gyors mozdulatokkal keverjük el, majd adjuk hozzá a tejszínhabot is. Töltsük rá a már kihűlt piskótalapunkra, amit benne hagytunk a formában, és tegyük be dermedni a hűtőbe 1-2 órára.

A ganache-hoz:

Egy közepes tálba tördeljük bele a csokoládét, a tejszínt pedig tegyük fel forrni. Amikor már forr, vegyük le a tűzről, majd öntsük nyakon a csokoládét. Várjunk egy percig, majd keverjük egyneművé. Ha nagyon forró, várjunk még 1-2 percet, ha már kellemesen meleg, öntsük rá a kidermedt tortánkra. A formát még mindig ne vegyük le, tegyük vissza a hűtőbe megint 1 órára.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Almás gyümölcskenyér

Almás gyümölcskenyér

Ezzel az almás gyümölcskenyérrel még egy hideg, téli nap is sokkal könnyebben indul.
Csokitart (gluténmentes)

Csokitart (gluténmentes)

Egy franciáktól ellesett módszerrel készülő, könnyű, mandulás omlós tésztán mennyei, krémes csokoládéréteg lapul. Vigyázat, a csokitart addiktív édesség!
Csokoládékrémes fatörzs

Csokoládékrémes fatörzs

A karácsonyi fatörzstorta a francia ünnepi asztal elmaradhatatlan desszertje. Valójában egy egyszerű piskótatekercs, amit kedvünk szerint díszíthetünk. Éljük ki fantáziánkat és rendezzünk téli jelenetet a tetejére. Elő a tortagyöngyökkel, használjunk kókuszreszeléket vagy szórócukrot a hóesés helyett, formázzunk marcipánfigurákat vagy csak húzgáljunk villával fakéregre emlékeztető csíkokat!

Napi ajánlatunk

Top videók