Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tunéziai édesburgonyás szőlős fánk

Adásban volt: 2014. június 6.
A recepthez tartozó videó
Tunéziai édesség, roppanós külsejű fánk golyócskákat a szőlős ragu teszi izgalmassá, és az édesség tálalásakor a tejföl teszi teljessé az élményt.
2016. április 30.

Hozzávalók

20-25 darab
  • A fánk tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg főtt krumpli
  • 15 dkg főtt édesburgonya
  • 2 tk só
  • 2,2 dl tej
  • 2 narancs
  • 40 dkg vörös szőlő
  • 3 dkg barna cukor
  • 2 dkg fehér cukor
  • 1 narancs
  • néhány csillagánizs
  • kevés víz
  • Tálaláshoz: mandula, tejföl

Elkészítés

A barna cukrot kevés vízzel karamellizáljuk, majd beledobjuk a csillagánizst és a narancs lefejtett héját, valamint levét.
Ebbe tesszük bele a vörös szőlőt, majd átforgatjuk, kiszedjük az egészet egy sütésálló edénybe, majd betesszük a 240 C fokos sütőbe 5 percre.
Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük a szőlőt, és a megmaradt levet egy lábosba öntjük.
Beleteszünk cukrot és egy fél citrom levét, majd beforraljuk a szirupot.
Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük egy kis edénybe.

Egy külön edénybe lereszeljük két narancs héját.
Egy másik edényen pedig összetörjük a főtt krumplit és a főtt édesburgonyát, hozzáadjuk a reszelt narancshéjhoz.
Beleöntjük a cukrot és a sütőporos lisztet és egy kevés sót.
Belefacsarjuk a narancsok levét, felöntjük tejjel és kevergetés közben egy ragacsos masszát kapunk.
A tésztát 1 óráig pihentetjük, majd ha ez letelt akkor bő forró olajba kanalazzuk egyesével a tésztaadagokat és kisütjük. Érdemes a kanalat belemártani az olajba mielőtt kiszednénk a tésztát, így nem fog ragadni.
Miután ropogósra megsütöttük a fánkocskákat, kivesszük az olajból, leöntjük az egészet a csillagánizsos-narancsos sziruppal, jól átforgatjuk és a sült szőlőfürtökkel, tejföllel és mandulával megszórva tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyömbéres édesburgonyakrémleves

Egzotikus-krémes burgonyaleves gyömbérrel, cukorral és kókusztejjel.
Szezámmagos-bundás csirkemáj

Szezámmagos-bundás csirkemáj

Ropogós csirkemáj falatok, amik belül krémesek, kívül tényleg roppanósak. Lehet belőle tökéletes ebéd, vacsora, de vendégek is szeretni fogják.

Klasszikus töltött paprika petrezselymes újburgonyával

A töltött paprika igazi nyári klasszikus, ebben a változatban egy kevés menta teszi még különlegesebbé a fogást, amihez a petrezselymes újkrumpli kötelező kísérő.

Napi ajánlatunk

Top videók

Ez a sütemény csak úgy roskadozik a gyümölcsös máktölteléktől! Zárjuk pitébe az ősz ízeit, a szilvát és a fahéjat!

A süti kapott egy finom, túrós tetőt is, hogy még könnyedebb és ellenállhatatlanabb legyen. Mákos-szilvás pite túrótetővel

A megunhatatlan tócsni - íme négy, egészséges változatban, egy kétperces videóban

Szakítsunk a hagyományos elkészítéssel és süssük a sütőben!