Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Túl a köreten: édes túrós-tarhonyás lepény

Amikor a tarhonyából édes sütemény válik.
2018. május 19.

Ahogy rizsből, úgy tarhonyából is készülhet finom, édes süti. Szeretek egyszerű, hétköznapi alapanyagokból főzni-sütni, ez a lepény is pont úgy jó, ahogy van: baracklekvárral, túróval, vaníliásan. Tökéletes 2. fogás egy kiadós, laktató leves után. Persze, ha mindenképpen fel szeretnétek dobni, egy-egy gombóc vaníliafagyi biztosan nem fogja elrontani!

Hozzávalók

8 közepes méretű szelethez
  • 1 evőkanál vaj
  • 15 dkg tarhonya
  • 4 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg túró
  • kb. 6 púpozott evőkanál baracklekvár
  • porcukor és tetszőleges gyümölcs a tálaláshoz

Elkészítés

Egy nagyobb lábasban felolvasztjuk a vajat. Rászórjuk a tarhonyát, kevergetve átpirítjuk, majd felöntjük a tejjel. Hozzászórjuk a kétféle cukrot, majd gyakran megkeverve készre főzzük. Megvárjuk, hogy langyosra hűljön.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből lágy habot verünk. A túrót áttörjük, majd a tojássárgájákkal együtt a tarhonyához forgatjuk. Végül óvatosan, spatulával hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.

A masszát sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk (ne legyen túl magas!). A baracklekvárt egyenletesen a tetejére kanalazzuk, majd villa segítségével kissé összeforgatjuk a tésztával. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe se maradjon lágy.

Melegen vagy hidegen, porcukorral meghintve és gyümölccsel körítve tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Citromos-spárgás tészta

Citromos-spárgás tészta

Spárga és citrom: szuper jó kis kombináció, amit azt hiszem, hogy senkinek sem kell bemutatnom. Most azonban csavartam egyet az alapízeken, és egy olyan tésztás fogást készítettem, amit azok is nagyon fognak szeretni, akik hús nélkül el sem tudnak képzelni egy főételt.

Epres-túrós bécsi palacsinta

Mi lehet még jobb, mint a túrós palacsinta? Például az, ha kockáztok bele epret, fellazítjátok tojásfehérjehabbal, majd az egészet sütőtálba sorakoztatjátok, nyakon öntitek vaníliás-tejes öntettel, és sütőbe toljátok. Egy finom tavaszi zöldségleves után tökéletes második fogás!
Epres-túrós muffin

Epres-túrós muffin

Kakaós réteg, túrós réteg és eper, mindez egy kis muffinba zárva. Finom tavaszi süti hétköznapokra, sőt én biztosan magammal fogom vinni piknikezni is! A mennyiség 12 darab klasszikus méretű muffinra vonatkozik.
Mazsolás-vaníliás cukkinikenyér

Mazsolás-vaníliás cukkinikenyér

Friss szezongyümölcsökkel igazán izgalmas.

Napi ajánlatunk

Top videók