Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A nyár egyik slágere! Itt a zöldborsóból semmi nem vész kárba, héjastul-mindenestől felhasználható ehhez a különleges rizottóhoz.

Tripán zöldborsós rizottó

Adásban volt: 2013. June 25.
A recepthez tartozó videó
A nyár egyik slágere! Itt a zöldborsóból semmi nem vész kárba, héjastul-mindenestől felhasználható ehhez a különleges rizottóhoz.
2016. June 11.

Hozzávalók

  • 2 mogyoróhagyma vagy 1 közepes vöröshagyma
  • 20 dkg rizottó rizs (kerek szemű, pl. arborio típusú)
  • 1, 25 dl száraz fehérbor vagy Martini vagy másfajta száraz vermut
  • 4 dl alaplé (hús vagy zöldség)
  • 6 dkg parmezán
  • 25 dkg zöldborsó (fagyasztott)
  • 25 dkg friss pucolt zöldborsó héjastul
  • tálaláshoz parmezánforgácsok (opcionális)
  • egy kevés vaj
  • olívaolaj

  • bors

Elkészítés

A hagymát három evőkanál olívaolaj és egy kevés vaj keverékén addig pirítjuk, amíg el nem kezd picit barnulni.
Hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, két percig pirítjuk. Ekkor hozzáöntjük az alkoholt és megvárjuk, hogy a rizs felszívja és teljesen elpárologjon.
Közben az alaplébe belefőzzük a friss zöldborsó héját, és ekkor hozzáadjuk rizshez a leves ¼ részét. Takarékra vesszük a hőt és lefedve addig főzzük, amíg a rizs teljesen beszívja. Ekkor ismét ¼ rész leves jön, amíg teljesen felszívódik. Megint ¼ rész leves, amíg ismét felveszi a rizs. Most jön hozzá a  fagyasztott zöldborsóból készült zöldborsópüré, a friss borsó és az utolsó ¼ rész leves.
Levesszük a tűzről és legvégül belekeverjük a parmezánt. Egy-egy leves fázis után kb. 3-4 percet kell főzni a rizottót alacsony lángon. Összesen kb. 20 perc alatt készül el, hagymapirítással együtt.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!