Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tojásos jó napot!

Sára a tojás világnapra most egy quiché-t hozott.
2018. június 3.

Jaj, a tojás, az egyik kedvenc, kimeríthetetlen témám a konyhában. Ez a kis tojásalakú…tojás annyi mindenre jó, hogy nem is lehet pillanatok alatt összeszedni, de álljon itt néhány példa: önmagában sülve, főve, buggyantva, sütemények tésztájában, tésztákhoz (értsd, száraztészta), szószokhoz, krémekhez.

Mi is lenne velem a tojás nélkül? A vegán életmódnak, azt hiszem, ez lehet a legnagyobb kihívása, mert a tojás nem csak ízében, hanem textúrájában, és nagyon előnyös sütési, főzési tulajdonságaiban is verhetetlen. Itt van rögtön ez a quiche, vagyis lepény, amit gyakran készítek, és ami nem létezne tojás nélkül, bár nyilván senkinek nem ez jut először eszébe erről a csodálatos lepényről. Nekem viszont a quiche létezése mindig a tojást juttatja eszembe, ugyanis egy jó lepény rezgős, krémes tölteléke a tojástól ilyen imádnivaló. Még gyorsan kihasználtam a tavasz utolsó spárgáit így június elején, és összedobtam egy gyors spárgás quiche-t, íme:

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj felkockázva
  • csipet só
  • 4-5 ek jeges víz
  • A töltelékhez:
  • 1 csomag (1/2 kg) zöld spárga
  • 10 dkg szeletelt feketeerdei sonka
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 4 tojás
  • 3 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítés

A tésztához morzsold el a sót, a lisztet, és a hideg vajat, és ha már csak borsó méretű lisztes vajdarabok vannak benne, akkor adj hozzá kanalanként jeges vizet, de épp csak annyit, hogy össze tudd gyúrni a tésztát egy golyóvá. Ne dagaszd, az a jó, ha vajdarabok vannak benne. Lapítsd ki, és tedd legalább 1 órára a hűtőbe pihenni. Ez alatt készítsd elő a spárgát és a sonkát. A spárgákat alaposan mosd meg, majd vágd le úgy a szárukat, hogy a tarte formád átmérőjének megfelelő hosszúságú legyen, vagyis, hogy körbe tudd rakni a szálakat. A levágott végeket tedd el, én spárga levest szoktam belőle főzni, vagy feldarabolva salátába teszem. A sonkaszeleteket csíkozd fel, és tedd félre. 

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra.A tésztát pihenés után nyújtsd ki kb. ½ cm vastagra. Ez a tésztamennyiség elég egy nagyobb, 31 cm-es formához is. Simítsd a formába, ha elrepedt, javítsd ki, majd egy sütőpapírt a tésztára helyezve súlyozd le szárazbabbal, vagy akár kanalakkal. Süsd elő 15 percig. Közben keverd össze a tojásokat a tejszínnel, sózd, borsozd, és tedd félre.

Az elősütött tésztából vedd ki a nehezéket és egyenletesen szórd meg a sonkadarabokkal, majd körben, a fejükkel kifelé rakd ki benne a spárgákat. Szórd meg a reszelt sajttal, és öntsd fel a tojásos, tejszínes keverékkel, és mehet vissza sütőbe kb. 35 percre, vagy amíg már épp csak rezeg a közepe. Ne süsd túl, akkor nem lesz krémes! Hagyd hűlni, és szobahőmérsékleten tálald salátával.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Grillcsirkét a napra

Grillcsirkét a napra

A csirkehús és a saláta sosem rossz páros.
Karalábé ropogós

Karalábé ropogós

Egyszerűen elkészíthető vegetáriánus tócsni Sárától.
Tőkehalfilé zöldfűszeres bulgurral

Tőkehalfilé zöldfűszeres bulgurral

Ma egy nagyon szuper világnapot ünneplünk: egyél amit akarsz nap!

Napi ajánlatunk

Top videók