Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tiramisu torta

A hagyományos tiramisu egy picit másképp
2016. augusztus 26.

Hozzávalók

4 személyre
  • Piskótához:
  • 6 db tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 ek liszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só
  • Krémhez:
  • 500 g Mascarpone
  • 4 db tojássárgája
  • 4 ek porcukor
  • 1 ek vaniliás cukor
  • Ízlés szerint rum
  • 6 db lapzselatin
  • 80 ml habtejszín
  • 3 dl erős kávé, porcukorral ízesítve
  • Díszítéshez:
  • 2 csomag babapiskota (24 db)
  • Holland kakaópor
  • Friss gyümölcsök (pl. málna, szeder, áfonya...)
  • Menta level

Elkészítés

A piskótához:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük robotgéppel kihabosítani és amikor már hab állagú, hozzáadjuk a cukor egyharmadát. Tovább verjük, míg kemény habot nem kapunk. Vigyázzunk, ne verjük túl.

A sárgáját a maradék cukorral jól kihabosítjuk, ez azért fontos, mert nagyobb térfogatú tésztánk lesz, ezáltal jó levegős piskótát fogunk kapni. Hozzákeverjük óvatosan a fehérje habhoz, majd kis adagonként beleszitáljuk a sóval és sütőporral elkevert lisztet és nagyon óvatosan egynemű állagúvá keverjük. 

180 fokon előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 

A krémhez:

A tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk. A mascarponét robotgéppel fellazítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és a rumot. Ehhez hozzákeverjük a kihabosított tojássárgáját. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk, kb. 5 percre, utána jól kinyomkodjuk, majd egy serpenyőben lassú tűzön felolvasztjuk, óvatosan, nem szabad, hogy felforrjon, ahogy elkezd olvadni, vegyük is le a tűzről és mehet bele a krémbe, gyors mozdulatokkal elkeverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a krémbe. 

Olivér tiramisu

A díszítéshez:

Összeállítjuk a tortát. A piskótát 3 fele vágjuk. Az első réteget meglocsoljuk a megízesített kávéval, majd megkenjük a krémmel, így rétegezzük tovább. A maradék krémmel körbeburkoljuk a tortánkat és körbe “ragasztgatjuk” a kávéba áztatott babapiskotákkal. A tetejére a maradék krémből kis halmokat nyomunk habzsákból, amit a végén megszórunk kakaóporral. Bogyós gyümölcsökkel, friss menta levéllel díszítjük.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Arab citromtorta

Arab citromtorta

Egy kis keverés-kavarás és kész is a különleges fordított citromtorta. No persze a karamella elkészítése igényel némi rutint, de ne ijedjünk meg, azt is meg kell tanulni valamikor.
Német túrótorta

Német túrótorta

Peller Mariann műsorvezető: "Mindig is szerettem enni, és ez időnként látszik is, sajnos. De amióta saját családom van, különös élvezetet jelent számomra, hogy elláthatom magunkat, és megtervezem a heti menüt."
Szilvatorta

Szilvatorta

Egy őszi nap fénypontja lehet ez a mandulakrémes szilvatorta.

Napi ajánlatunk

Top videók

Pesztós-sajtos koszorú

Az egyik legtutibb partikaja ez a pizzatészta alapú koszorú! Nemcsak finom, hanem a középre tálalt tetszőleges mártogatóssal nagyon mutatós is, házibulikon az asztalon a helye!