Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Tiramisu torta

A hagyományos tiramisu egy picit másképp
2016. augusztus 26.

Hozzávalók

4 személyre
  • Piskótához:
  • 6 db tojás
  • 6 ek kristálycukor
  • 6 ek liszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só
  • Krémhez:
  • 500 g Mascarpone
  • 4 db tojássárgája
  • 4 ek porcukor
  • 1 ek vaniliás cukor
  • Ízlés szerint rum
  • 6 db lapzselatin
  • 80 ml habtejszín
  • 3 dl erős kávé, porcukorral ízesítve
  • Díszítéshez:
  • 2 csomag babapiskota (24 db)
  • Holland kakaópor
  • Friss gyümölcsök (pl. málna, szeder, áfonya...)
  • Menta level

Elkészítés

A piskótához:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük robotgéppel kihabosítani és amikor már hab állagú, hozzáadjuk a cukor egyharmadát. Tovább verjük, míg kemény habot nem kapunk. Vigyázzunk, ne verjük túl.

A sárgáját a maradék cukorral jól kihabosítjuk, ez azért fontos, mert nagyobb térfogatú tésztánk lesz, ezáltal jó levegős piskótát fogunk kapni. Hozzákeverjük óvatosan a fehérje habhoz, majd kis adagonként beleszitáljuk a sóval és sütőporral elkevert lisztet és nagyon óvatosan egynemű állagúvá keverjük. 

180 fokon előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 

A krémhez:

A tojássárgákat a cukorral kihabosítjuk. A mascarponét robotgéppel fellazítjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és a rumot. Ehhez hozzákeverjük a kihabosított tojássárgáját. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk, kb. 5 percre, utána jól kinyomkodjuk, majd egy serpenyőben lassú tűzön felolvasztjuk, óvatosan, nem szabad, hogy felforrjon, ahogy elkezd olvadni, vegyük is le a tűzről és mehet bele a krémbe, gyors mozdulatokkal elkeverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd ezt is gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a krémbe. 

Olivér tiramisu

A díszítéshez:

Összeállítjuk a tortát. A piskótát 3 fele vágjuk. Az első réteget meglocsoljuk a megízesített kávéval, majd megkenjük a krémmel, így rétegezzük tovább. A maradék krémmel körbeburkoljuk a tortánkat és körbe “ragasztgatjuk” a kávéba áztatott babapiskotákkal. A tetejére a maradék krémből kis halmokat nyomunk habzsákból, amit a végén megszórunk kakaóporral. Bogyós gyümölcsökkel, friss menta levéllel díszítjük.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Arab citromtorta

Arab citromtorta

Egy kis keverés-kavarás és kész is a különleges fordított citromtorta. No persze a karamella elkészítése igényel némi rutint, de ne ijedjünk meg, azt is meg kell tanulni valamikor.
Német túrótorta

Német túrótorta

Peller Mariann műsorvezető: "Mindig is szerettem enni, és ez időnként látszik is, sajnos. De amióta saját családom van, különös élvezetet jelent számomra, hogy elláthatom magunkat, és megtervezem a heti menüt."
Szilvatorta

Szilvatorta

Egy őszi nap fénypontja lehet ez a mandulakrémes szilvatorta.

Napi ajánlatunk

Rakott karfiol kolbászos morzsával és fokhagymás tejföllel

Rakott karfiol kolbászos morzsával és fokhagymás tejföllel

Igazi ropogós sült karfiol, krémes snidlinges tejföllel és füstölt kolbászos morzsával. Kell ennél több a boldogsághoz?
Rakott krumpli Michelin-csillaggal

Rakott krumpli Michelin-csillaggal

Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf rakott krumplijának összetevői szinte pont ugyanazok, mint a megszokottban, de az összhatás mégis egészen más. Művészet a konyhában,

Top videók

Őszi rumos pohárdesszert

Amerikában a héten rumpuncs ünnepnapot tartanak. Innen jutott eszembe az ötlet, hogy a klasszikus rumpuncs ízeket őszi gyümölcsökkel kombinálva alkossak egy nagyon egyszerű, de annál finomabb desszertet.