Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ti megszavaztátok, Zita elkészítette: Ribizlis-túrós charlotte

A sütés nélküli desszertekre szavaztatok többen, így Zita most egy ilyet hozott el nektek.
2018. July 23.

Szép és finom, ráadásul hiába tűnik bonyolultnak, a látványos forma kialakítása egyáltalán nem igényel sok időt vagy nagy kézügyességet. Ribizli helyett más gyümölccsel, például áfonyával is elkészíthetitek.

Hozzávalók

18 cm-es kerek formához
  • 250 g piros ribizli
  • kb. 22-25 db babapiskóta
  • 450 g félzsíros túró
  • 100 g görög joghurt (ennek hiányában tejföl, ne cseréljétek hígabb joghurtra!)
  • 80 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 db lapzselatin
  • 100 ml cukrozatlan habtejszín
  • áfonyaszemek és ribizli a díszítéshez (én még pluszban pakoltam a sütire mókás gumicukor gyümölcsöket is)

Elkészítés

A ribizlit megmossuk, majd szárral együtt egy kevés vízben pár percet pároljuk. Leszűrjük, majd a gyümölcsöt sűrű szövésű szitán átpasszírozunk. Az így nyert gyümölcsléből 3/4 dl-t kimérünk.

Egy tortagyűrű kinyitunk 18 cm-esre, és a tálaló tányérra tesszük (gyűrű hiányában kisebb kapcsos tortaformát is használhatunk).

A gyűrű oldalát körben kirakjuk babapiskótával. Ehhez először megnézzük, hogy pontosan hány darabra lesz szükségünk, majd ezeknek az egyik végét 2 cm magasan egyenesre vágjuk. Ez lesz a talpuk, így helyezzük be szorosan, körben a formába. A maradék babapiskótát méretre vágva, illetve a levágott darabokat is felhasználva kirakjuk a forma alját (azaz gyűrű esetén a tányért a babapiskótákon belüli részen).

A túrót áttörjük, kikeverjük a görög joghurttal és a kétféle cukorral.

A lapzselatinokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kifacsarjuk. A ribizlilevet kis lábasba öntjük, beletesszük a zselatint, majd lassú tűzön addig keverjük, amíg teljesen felolvad (forrnia nem szabad!).

A tejszínt lágy habbá verjük, majd apránként hozzákeverjük a langyosra hűlt zselatinos folyadékot. Összeforgatjuk a túrós krémmel. Ennél a pontnál félretesszük a krémet, megvárjuk, hogy a zselatin éppen elkezdje szilárdítani (de még önthető legyen). Ekkor ráöntjük a babapiskótás alapra, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt eltávolítjuk a tortagyűrűt. A sütemény oldalát átkötjük színben passzoló textilszalaggal, tetejét megmosott, megszárított gyümölcsszemekkel és esetleg gumicukrokkal díszítjük.

Készítsétek el Zita más sütés nélküli desszertjeit is: a sárgadinnyés sajttortát vagy a tejberizsfagyit.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kapros-sajtos töklepény

Kapros-sajtos töklepény

Annyira nyári, annyira könnyed!
Gyömbérkekszes pohárkrém

Gyömbérkekszes pohárkrém

Házi gyömbérkeksszel a világnap alkalmából.
Házi csokipuding

Házi csokipuding

A házi készítésű ételekben az a legjobb, hogy pontosan tudjuk, mi kerül bele.

Napi ajánlatunk

Top videók