Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Süssünk teljes kiőrlésű lisztből fahéjas csigát!

Egy hűvösebb őszi napon kevés jobb dolgot tudok elképzelni, mint begubózni otthon egy pohár forró csokival és a saját sütőnkben sült egészséges, teljes kiőrlésű fahéjas csigákkal.
2017. October 4.

Hozzávalók

24 darabhoz
  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 4 dkg búzasikér
  • 4 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 dkg nádcukor
  • 7 dkg kókuszolaj
  • 3 dkg fahéj
  • 16 dkg eritrit
  • 1 db tojás

Elkészítés

1,5 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és a nádcukrot. Letakarva felfuttatjuk. Közben kimérjük a lisztet és összekeverjük a búzasikérrel. Erre azért van szükség, mert a teljes kiőrlésű liszt sikértartalma miatt máshogy viselkedik, mint a fehér liszt, búzasikérrel kiegészítve viszont ebből is puha, levegős tésztát tudunk sütni.

A liszt közepébe öntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk és a kókuszolajt és 7 dkg eritritet, majd a konyhai gép dagasztó fejével dagasztani kezdjük. Ha összeállt a tészta, kézzel is átgyúrjuk, majd letakarva meleg helyen kelni hagyjuk legalább 30 percig.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A megkelt tésztát liszttel megszórt nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk kb. 6-7 mm vastagon téglalap alakúra. Megkenjük a tészta felületét kókuszolajjal, egy ecset segítségével, majd megszórjuk vastagon fahéjjal és 7 dkg eritrittel. A rövidebbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük a tésztát, majd egy éles kés segítségével óvatosan 2 cm-es darabokra vágjuk a tekercset.

Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezzük egymás mellé a csigákat, nem túl szorosan, mert sütés közben még nőni fognak. Felverjük a tojást, majd ecsettel megkenjük vele a tészta tetejét, hogy szép fényesre süljön.

Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

A mázhoz összekeverjük a krémsajtot 0,5 dl tejjel, 2 dkg eritrittel és ízlés szerint vanília aromával. Ezt csorgatjuk a frissen sült csigák tetejére.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Omlós pitetészta csupa egészséges alapanyagból: Körtés-fügés galette

Omlós pitetészta csupa egészséges alapanyagból: Körtés-fügés galette

A galette –avagy francia pite – egy ezerarcú sütemény, hiszen gyakorlatilag bármilyen töltelékkel tökéletes, évszaknak megfelelő alapanyagokkal, sósan és édesen is. Az omlós pitetésztát csupa egészséges alapanyagból készítettem, a krémsajtos alapra pedig ezúttal az ősszel szinte bárhol fellelhető füge és körte került.
Süssünk pekándiós kekszet, és ne csak finom íze, hanem magas antioxidáns tartalma miatt is!

Süssünk pekándiós kekszet, és ne csak finom íze, hanem magas antioxidáns tartalma miatt is!

Gondoltátok volna, hogy még a pekándiós keksznek is van világnapja? Mivel Európában kevésbé jellemző a termelése, így sajnos méltatlanul keveset használjuk ez az olajos magvat. Az amerikaiak viszont nem csak különlegesen finom íze miatt, de a kiemelkedően magas antioxidáns tartalma miatt is előszeretettel fogyasztják.

Napi ajánlatunk

Top videók