Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szuper szilveszteri trió

Mini húsgolyók, gombás minitarte, endívián tálalt sajtgolyó
2017. December 29.

Az év utolsó napja. Nem semmi, hogy már megint itt tartunk. Egy egész év nehézség, boldogság, jókedv és bánat, és főleg a mindenre gyógyír főzés. És aztán kezdődik az egész előröl, kicsit máskép, már nem 7-essel, hanem egy 8-assal végződő évben. És a főzés – reméljük, hogy nektek is – marad örök és állandó, mert főzni jó, és az év utolsó napján is megérdemeljük a finomat. Ha bulit tartasz, azért, ha csak viszel azért, ez a három mini recept mindkettőre jó lesz. Előre elkészíthető, könnyen szállítható, és szépen tálalható. Mi kell még?

Hozzávalók

  • Fasírtgolyókhoz
  • ½- ½ kg darált sertés és marha
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 tk só
  • bors
  • zöldfűszer (kakukkfű, majoranna, oregano, rozmaring)
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 ek zsemlemorzsa
  • Sajtgolyók endívián
  • 20 dkg krémsajt
  • 8 dkg kéksajt
  • 10 dkg olajos mag (pisztácia, dió, mandula)
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • endívia (cikória) levelek a tálaláshoz
  • Mini gombás tarte
  • Egy csomag (kb 400 g) leveles tészta
  • 1 ek olívaolaj
  • ½ kg csiperke
  • 1 fej salott hagyma
  • 2-3 friss zsályalevél, vagy kakukkfű ág
  • só, bors
  • 5 dkg parmezán
  • aprított snidling a tálaláshoz

Elkészítés

A fasírtgolyók elkészítése: Hámozd meg a hagymát és negyedeld fel, és a sűrített paradicsommal, a sóval, borssal, a zöldfűszerekkel, a tojással és a fokhagymával késes aprítóban pürésítsd. Add a darált húshoz a zsemlemorzsával együtt. A sütőt melegítsd elő 200ºC-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Nedves kézzel formálj kis golyókat a húsmasszából, és tedd sorban a tepsibe. Kend meg kevés olajjal, és a golyók méretétől függően 30-45 percig süsd, közben egyszer fordítsd meg. Akkor jó, ha a külseje megpirult. Fogpiszkálóra húzva, egy szelet koktélparadicsommal, vagy zöldfűszerrel tálald.

A sajtgolyók elkészítése: A krémsajtot és a kéksajtot dolgozd össze, majd tedd a hűtőbe. Közben aprítsd fel a magokat az áfonyával, nem túl finomra, legyen inkább kissé darabos. A magokat előzőleg meg is piríthatod, de nem muszáj. A hideg sajtkrémből formálj kis golyókat, majd ezeket hempergesd meg a magos, áfonyás keverékben. Tálalásig tedd a hűtőbe, ha szállítani akarod, akkor a mélyhűtőbe. Megmosott endívialeveleken tálald.

A gombás tarte elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 180ºC-ra. Hevíts olajat egy serpenyőben és aprítsd fel a salottot, amit aztán az olajon párolj üvegesre. Szeleteld fel a gombát és dobd a párolt mogyoróhagymára a zsályával vagy kakukkfűvel, és 8-10 perc alatt pirítsd, párold készre. Közben a tésztából szúrj ki egy muffinforma lyukainak megfelelő köröket, és felhasználásig tedd a hűtőbe. Ha a gomba kész, sózd, borsozd, majd keverd össze a parmezánnal. Kanalazd a muffinformába, majd fedd le a tésztalapocskákkal. Süsd, kb. 15 percig, míg a tésztalap megpirul. Hagyd a formában hűlni 5 percig, majd óvatosan szedd tányérra. Ha kihűlt, szórd meg a snidlinggel és tálalhatod is.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezzel az étellel csapunk bele a téli lecsóba: Erdei gombás risotto

Ezzel az étellel csapunk bele a téli lecsóba: Erdei gombás risotto

Odafigyelést és türelmet kíván, de cserébe nagyon ízletes jutalom vár! Risotto perfetto!
A legkívánatosabb uzsonna és/vagy rágcsálnivaló: Tökjó, a sajtos rúd

A legkívánatosabb uzsonna és/vagy rágcsálnivaló: Tökjó, a sajtos rúd

Gyorsan elkészíthető, sokoldalú és nagyon finom

Napi ajánlatunk

Top videók