Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Szezám, tárulj! Ez a pogácsa egyszerre puha és ropogós: nemcsak a tetejére, hanem a tésztájába is került egy jó adag pirított szezámmag!

Duplán szezámmagos pogácsa

Hozzávalók

  • 20 dkg főtt burgonya
  • 20 dkg félzsíros túró
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás + a kenéshez
  • fél tasak instant élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 25-27 dkg liszt
  • 4+2 evőkanál szezámmag

Elkészítés

A burgonyát még melegen áttörjük, majd miután kihűlt, összedolgozzuk a szintén áttört túróval, a vajjal, a 2 tojással, az élesztővel és a sóval. Apránként hozzáadagolunk 25 dkg lisztet, majd még annyit, amennyit a tészta felvesz. Puha, nem ragacsos állagot kell kapnunk.

A tészta tetejét belisztezzük, letakarjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a 4 evőkanálnyi szezámmagot forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk.

szezampogacsa1

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, majd egyenletesen megszórjuk a pirított szezámmal. Oldalait középre hajtjuk (így a szezámmag a tészta belsejébe kerül), elnyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk, tetejüket lekenjük enyhén felvert tojással, és megszórjuk a maradék szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percet sütjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Roppanós tésztaburok, olvadozó sajt - egyszerű és nagyszerű vendégváró a leveles batyuban sült camembert

Roppanós tésztaburok, olvadozó sajt - egyszerű és nagyszerű vendégváró a leveles batyuban sült camembert

Ez az a finomság, ami – ha magát az ételkészítést nézzük – annyira egyszerű, hogy szinte receptúrát sem igényel.
A hűtőszekrény elkészíti helyettünk, nekünk csak 10 perc dolgunk lesz vele: Epres joghurttorta

A hűtőszekrény elkészíti helyettünk, nekünk csak 10 perc dolgunk lesz vele: Epres joghurttorta

Könnyed, pasztell színű desszert, amolyan igazi tavaszi finomság.

Napi ajánlatunk

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

A hideg gyümölcslevesek, amúgy is a nyári ebédek főszereplői, ez a bazsalikomos őszibarackleves biztos siker, a bazsalikom egyszerűen csodát tesz!
Íme a tiramisu nyári változata

Íme a tiramisu nyári változata

Gyümölcsös pohárdesszert, amiben fix a babapiskóta és a mascarpone, a változók: a gyümölcs, a kávé, a gyümölcslé, a tojás...

Top videók

Húsgolyó másképp! Sonkába tekerve, nyársra húzva, padlizsánkrémmel és korianderes joghurttal

A szinte unalomig ismételt húsgolyó új értelmet nyer, ha vékony, ízletes sonkába tekerve sütjük át. A mártogatókkal se spóroljunk, nyáron a friss zöldségek és fűszernövények dömpingje jó alkalmat ad arra, hogy akár kétféle krém is készüljön egyszerre.

Üde, nyárias tésztaétel, melyet a citrom frissítő íze tesz igazán ellenállhatatlanná!

Arra az egyre figyeljetek, hogy elkészítéséhez mindenképp kezeletlen héjú citromot használjatok!